spot_img
VESTIDruštvoMINISTARKA BEGOVIĆ PREDSTAVILA JEDAN OD NAJVEĆIH DRŽAVNIH PROJEKATA Bio-4 kampus počinje sa...

MINISTARKA BEGOVIĆ PREDSTAVILA JEDAN OD NAJVEĆIH DRŽAVNIH PROJEKATA Bio-4 kampus počinje sa gradnjom i košta 300 miliona evra! VIDEO

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović je prvi put javnosti u Dnevniku RTS-a kroz 3-D snimke predstavila jedan od najvećih državnih projekata, naučno-tehnološki centar Bio-4 kampus čija izgradnja počinje krajem ove godine.

Procenjuje se da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko 300 miliona evra. Begovićeva je naglasila da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.

U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja Bio-4 kampusa, koji će prema rečima Jelene Begović biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

 

U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja Bio-4kampusa, koji će prema rečima Jelene Begović biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

„Znači kada se izgovori reč Srbija da vam bude asocijacija – to je zemlja inovacija, to je zemlja tehnološkog razvoja“, istakla je ministarka.

Dodaje da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku.

Srbija je, navodi, prepoznala veliki napredak IKT tehnologije i u tome je postigla ogroman uspeh i postala jedna od glavnih izvoznih grana Srbije koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 milijardi evra godišnje.

S druge strane, ukazue da razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama, kako bi dale odgovore na nekoliko globalnih izazova s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

printscreen/RTS

„Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti u kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap eko-sistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku“, objasnila je Begovićeva.

Dodala je da Srbija ima naučno-tehnološki park u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a ove godine počinje proširenje njihovih kapaciteta, kao i izgradnja parka u Kruševcu.

Kojim oblastima će se baviti Bio-4kampus
Četiri bio oblasti kojima će se baviti u Bio-kampusu 4 su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

„Biomedicina znači da Srbija zaista ide u pravcu razvoja personalizovane, individualne medicine. To znači da naši građani imaju mnogo bolju zdravstvenu uslugu i da znamo šta je uzrok bolesti kako bi smo mogli na pravi način da je lečimo. Biotehnologija je napredovala i sada možemo da kontrolišemo sve te procese i da različite organizme `pretvorimo` u fabrike za proizvodnju nečega. U bionformatici generišemo veliku količinu podataka i moramo da znamo šta ćemo da koristimo i za dobrobit svih da bi mogli da baziramo naša istraživanja kroz primenu veštačke inteligencije i da brže dođemo do rešenja“, naglašava ministarka.

Što se tiče biodiverziteta, ističe da je Srbija kao deo Balkanskog poluostrva jedan od 15 evropskih centara biodiverziteta. Poseduje raznovrsnost od mikroorganizama, biljaka, životinja, što je sve materijal za istraživanje, ali i izvor podataka.

„To su sve stvari na kojima se radi, međutim sada smo strateški odlučili da država uloži značajna veća sredstva. Radimo Bio4 da bi sve ključne ili najveći deo onih ključnih institucija koje se time bave stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji“, rekla je Begovićeva.

Za prvu fazu 300 miliona evra
Najavljuje da će izgradnja kompleksa početi krajem godine i da su u toku vrlo detaljni procesi projektovanja.

printscreen/RTS

„Procena za izgradnju prve faze je oko 300 miliona evra. Mi smo od Evropske banke za rekonstrukciju dobili 200 miliona evra, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredsva i mi ove godine krećemo“, navodi Begovićeva.

Na 20 hektara ukupne površine budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak“, Agencija za lekove, Farmaceutksi fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno.

U Bio4kampus će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima, kako objašnjava, mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta.

Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

„Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija. Da se ne plaše, nego da ih prigrlimo i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvaliteta naših života“, poručila je Jelena Begović.

(Pančevac/RTS)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

NOVA RASA U SRBIJI Ovo je banatski magarac! Zoltan Budai: Jako su mirni i inteligentni i jedu sve...

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i -...

PRVENSTVO SRBIJE U MMA BORBAMA: Pančevac Bojan Drinić je novi šampion države!

U sportskoj dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano je Prvenstvo Srbije u MMA borbama, na kome se klub MMA akademija Pančevo, koju predvodi...

DOM KULTURE „3. OKTOBAR“ BANATSKO NOVO SELO: Koncert prijatelja danas u 20 časova!

Dom kulture "3. Oktobar" iz Banatskog Novog Sela, u petak 2. juna sa početkom u 20 časova organizuje koncert folklornih ansambala. Na koncertu će učestvovati: -...

IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj...

BEZ SAOBRAĆAJNIH UDESA U DANU ZA NAMA: Deca se i dalje najčešće javljaju zbog temperature i prehlade

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, pomoć je zatražio 41 sugrađanin, od čega petoro dece. Stariji sugrađani su...