PANČEVO DANAS U ZNAKU SVETSKOG DANA POEZIJE: Književne večeri u Kulturnom centru, Domu omladine i Gradskoj biblioteci FOTO

12:21

21.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Kulturni centar Pančeva i Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, povodom Svetskog dana poezije, priređuju specijalni „Književni kafe”.

Pančevac

Ljubitelji lepe pisane reči moći će da uživaju u stihovima naših istaknutih pesnika. U programu koji će biti održan u foajeu Kulturnog centra, sa početkom u 19 sati učestvovaće: Dragana Mladenović, Jasna Milićev, Vasa Pavković, Jasmina Topić, Ivanka Radmanović, Aleksandra Mihajlović, Dejan Bosnić, Milorad Vukobratović, Tijana Savatić, Stefan Stanojević i Uroš Đorović.

Specijalni gosti biće učenici Gimnazije „Uroš Predić“, Medicinske škole „Stevica Jovanović“ i Tehničke škole „23.maj“, a program će uveličati i gosti iznenađenja.

Pančevac

U Gradskoj biblioteci Pančeva u 19 sati biće upriličena promocija zbirke pesama Valentine Novković „Nebogledni pev”.

Pored autorke na ovom književnom druženju govoriće i književnici Milovan Stanković i  Milan Orlić.

Valentina Novković je profesorka ruskog jezika i književnosti, prevodilac, književnik. Objavila je tri knjige pesama: „Bezvremeno”, „Kap na suš” i „Odgonetke nežnosti”, kao i knjigu priča „Dva sata od zbilje”. Urednik je u izdavačkoj kući „Liberland” i voditelj redovnog programa „Razgovor sa pesnikom” biblioteke „Milutin Bojić”. Živi i radi u Beogradu.

Svetski dan poezije biće obeležen i u Domu omladine Pančevo.

Pančevac

Milana Grbić će u Malom klubu predstaviti svoju novu zbirku pesama „Karma je veća kučka nego ja”.

Ulaz je slobodan, a druženje počinje u 18 sati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @_prvaruka_

Inače, 21. mart je Svetskim danom poezije proglasila organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), 1999. godine u Parizu. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta, ali i davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima. Poseban cilj praznika jeste da skrene pažnju medijima da poeziju ne predstavljaju kao zastareo vid umetnosti, već da je promovišu kao jedan od mogućih načina da društvo u celini povrati i potvrdi svoj identitet.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.