spot_img
VESTIDruštvoNIS NA KOPAONIKU BIZNIS FORUMU: Kompanije mogu da doprinesu unapređenjima u obrazovanju

NIS NA KOPAONIKU BIZNIS FORUMU: Kompanije mogu da doprinesu unapređenjima u obrazovanju

Panel „Obrazovanje: putevi ka kompetencijama“ održan je u okviru 30. Kopaonik biznis foruma, a u ime kompanije NIS na skupu je učestvovao Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije.

Ostali učesnici panela bili su: Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative digitalna Srbija, Jelena Ostojić, profesor Četvrte beogradske gimnazije i Miloš Đuričanin, direktor za strategiju i razvoj Nordeus fondacije.

Na panelu je zajednički ocenjeno da je, pored formalnog obrazovanja, učenicima i studentima potreban pristup neformalnim oblicima obrazovanja kako bi uspešno odgovorili na potrebe savremenog tržišta rada.

Na panelu je takođe istaknuto da kompanije mogu značajno da doprinesu unapređenjima u oblasti obrazovanja.

Kao dobar primer je navedena kompanija NIS koja kroz program „Energija znanja“ sarađuje sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim ustanovama i stipendira talentovane studente.

NIS

Vadim Smirnov je naveo da je kompanija uspostavila partnerstvo sa 11 univerziteta u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, kao i sa 30 fakulteta, te brojnim naučnim društvima. Prema njegovim rečima, putem programa „Energija znanja“ stipendiran je značajan broj studenata od kojih je više od 60 zaposleno u NIS-u nakon završetka školovanja.

„Srpsko obrazovanje je uvek bilo odlično, samo je bila potrebna specijalizacija. To smo primetili u NIS-u i započeli saradnju sa obrazovnim ustanovama i stipendiranje studenata u skladu sa potrebama biznisa. To traje još od 2009. godine i ostvarili smo odličan rezultat. Ne samo da imamo svoje obučene zaposlene, već imamo kompetencije da pružamo određene usluge kompanijama širom sveta“, rekao je Smirnov.

On je naveo primer Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu koji ima više od 300 zaposlenih, među kojima su mladi stručnjaci, bivši stipendisti kompanije od kojih su se mnogi školovali u inostranstvu i potom vratili u Srbiju da rade u NIS-u.

NIS

Smirnov je dodao da NIS ostvaruje saradnju i sa srednjim školama i da je opremljeno više od 60 učionica i laboratorija u školama u Srbiji, kako bi se unapredili uslovi za obrazovanje.

„Naše napore je prepoznala i Vlada Srbije, pa smo dobili Svetosavsku nagradu dva puta. Jednu za kompaniju i jednu za generalnog direktora“, naveo je Smirnov i dodao da će NIS nastaviti sa podrškom obrazovnim ustanovama i mladim talentima.

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative digitalna Srbija, kazao je na panelu da je potrebna podrška kompanija i formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja.

„Formalno obrazovanje ne može i ne treba da prati samo potrebe privrede, jer ni privreda ne zna šta će tačno biti potrebno za pet ili više godina“, rekao je Bjelotomić i istakao značaj neformalnog obrazovanja.

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

NOVA RASA U SRBIJI Ovo je banatski magarac! Zoltan Budai: Jako su mirni i inteligentni i jedu sve...

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i -...

PRVENSTVO SRBIJE U MMA BORBAMA: Pančevac Bojan Drinić je novi šampion države!

U sportskoj dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano je Prvenstvo Srbije u MMA borbama, na kome se klub MMA akademija Pančevo, koju predvodi...

DOM KULTURE „3. OKTOBAR“ BANATSKO NOVO SELO: Koncert prijatelja danas u 20 časova!

Dom kulture "3. Oktobar" iz Banatskog Novog Sela, u petak 2. juna sa početkom u 20 časova organizuje koncert folklornih ansambala. Na koncertu će učestvovati: -...

IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj...

BEZ SAOBRAĆAJNIH UDESA U DANU ZA NAMA: Deca se i dalje najčešće javljaju zbog temperature i prehlade

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, pomoć je zatražio 41 sugrađanin, od čega petoro dece. Stariji sugrađani su...