PREDSEDNIK DANAS NA FORUMU SRBIJE I ITALIJE SA TAJANIJEM Učestvuje oko 400 kompanija iz obe zemlje, a biće potpisan i veliki broj sporazuma!

09:00

21.03.2023

Podeli vest:

IN/buducnostsrbijeav

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije biće održan danas u Beogradu, uz učešće oko 400 kompanija iz obe zemlje, a biće potpisan veliki broj sporazuma o saradnji srpskih i italijanskih institucija.

Skupu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Italijanske kompanije najviše su zainteresovane da u Srbiji ulažu u energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Robna razmena Srbije i Italije u 2022. godini bila je 4,6 milijardi evra, što je 10,5 odsto više nego u 2021. Izvoz Srbije je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi.

Italija je po robnoj razmeni treći najznačajni partner Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, sa ulaganjem od oko četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje skoro 1.300 kompanija, preduzetnika i finansijskih institucija sa većinskim italijanskim kapitalom, a zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

 

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.