OLGA ODANOVIĆ U SUZAMA: Nećemo da idemo, čini mi se da je Manda život dao za ovu scenu

20:44

20.03.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Pozorište „Boško Buha“, koje je otvorilo Dane komedije, pred odlazak na festival u Jagodini obratilo se medijima povodom rekonstrukcije koja je počela 2015. godine.

Nedavno su gradske vlasti iznele ponudu da ovo pozorište koristi prostor u zgradi na Savskom trgu kao dodatnu scenu, što je uprava isprva prihvatila u cilju olakšanja poslovanja.

Neće biti preseljenja

Međutim, zaposleni u pozorištu „Boško Buha“ su poručili da nisu u mogućnosti da prihvate kompletno preseljenje u nove prostorije.

– Prethodnu ponudu da prostor u zgradi na Savskom trgu koristimo kao dodatnu scenu prvobitno smo prihvatili budući da bi nam to olakšalo poslovanje, jer imamo i Scenu za decu i Večernju scenu. Međutim, nismo u mogućnosti da prihvatimo ponudu za kompletno preseljenje u zgradu na Savskom trgu pošto taj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanjem našeg pozorišta kao celine. Stav kolektiva pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike broj 3, u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine – navodi se u saopštenju.

Problem s rekonstrukcijom vezuje se za imovinsko-pravni problem, koji sprečava njen početak, a nastao je nakon što je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale pozorišta, a vlasništvo je preneseno na drugo preduzeće.

– Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za informaciju u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške – navodi se u saopštenju pozorišta.

Manda je život dao za ovu scenu

U ime zaposlenih, prisutnima se u suzama obratila predsednica Upravnog odbora „Buhe“ Olga Odanović. Ona se prisetila kolege Milorada Mandića Mande, koji je preminuo igrajući u predstavi pozorišta „Boško Buha“.

– U ovom pozorištu sam provela 18 godina i evo, dok sada stojim ovde, tužno mi je i moram da spomenem svog kolegu Milorada Mandića Mandu, koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu. Tako je i završio, na ovoj sceni, odnosno na sceni u teatru „Vuk“.

printscreen/youtube/RTS

Izvinite što sam emotivna, ali sve mi je mnogo tužno. Obećali smo mu da ćemo sve završiti, ostavio je to u amanet svima nama. Hoću da apelujem da imamo dobru volju svi zajedno, i Grad Beograd, za ovo pozorište, koje nije samo dečje već i nacionalno, koje formira ukus i edukuje naše mlade ljude.

Molim i apelujem na grad da nas čuju, da se sve ovo završi. Ne trebaju pozorištu „Boško Buha“ tri ili četiri scene, to je divno i mi smo zahvalni na predlozima i na svemu što nam se nudi, ali dajte da napravimo matično pozorište „Boško Buha“ – rekla je vidno potresena Olga Odanović.

Radovi počeli 2015. godine

Pozorište „Boško Buha“ osnovano je 1937. godine po zamisli Branislava Nušića, pod nazivom Povlašćeno pozorište za decu i omladinu „Roda“, kao prvo i najveće pozorište za decu na Balkanu, da bi svoje današnje ime dobilo 1950. godine, na inicijativu Gite Predić Nušić. Tokom više od pola veka rada izvelo je oko 200 premijera i oko 10.000 repriza. Najveći deo repertoara pozorišta bazira se na tekstovima domaćih pisaca.

Nakon najavljenog početka rekonstrukcije, uprava i ansambl pozorišta iselili su se 2015. godine iz prostorija na Trgu Republike broj 3 i u pozorištu „Vuk“ nastavili da igraju svoje predstave dok se radovi ne završe. Kraj rekonstrukcije bio je najavljen za godinu dana.

Manda preminuo igrajući u dečjoj predstavi

Legendarni glumac Milorad Mandić Manda preminuo je 2016. godine na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, u kojoj je u to vreme igrao ansambl pozorišta „Boško Buha“, čiji je član bio, tokom izvođenja dečje predstave „Petar Pan“, u kojoj je tumačio lik Kapetana Kuke.

Premijera predstave počela je normalno i sve je bilo u redu prvih 15 minuta, a onda je na scenu izašao Manda i iznenada se srušio na pod, kako su otkrili prisutni. Gledaoci u publici su mislili da je to samo deo predstave. Iz publike su na scenu odmah istrčale Mandina supruga Anja i Sloboda Mićalović, a ubrzo je na lice mesta došla i služba Hitne pomoći, koja je konstatovala smrt glumca.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.