ODUŠEVLJENA SAM, NISAM OČEKIVALA DA ĆE BITI TAKO LEPO! Barbara Hanuš puna utisaka nakon promocije svoje knjige „Uz kafu“ u Pančevu!

09:55

20.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Knjižnica A.T Linharta Radovljica

„Oduševljena sam, nisam očekivala da će biti tako lepo. Ovde su ljudi veoma srdačni i topli, kojima je bilo drago zbog susreta sa mnom. S pažnjom su pratili promociju, bili su veoma komunikativni i razmenili smo puno emocija i rečenica“, prepričava svoje utiske slovenačka književnica Barbara Hanuš nakon promocije knjige „Uz kafu“, koju je prezentovala ovog vikenda na tri lokacije u Pančevu. Barbara Hanuš je prvo svoju knjigu i dečju literaturu predstavila učenicima osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, zatim korisnicima Gerontološkog centra u Pančevu i na kraju u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

U Gerontološkom centru u Pančevu književnicu je dočekala direktorka Tanja Lukić i uručila joj prigodan poklon.

Kako Tanja Lukić kaže, ovakve književne večeri i susreti s piscima su veoma značajni za korisnike usluga Gerontološkog centra Pančevo.

„Trudimo se da kroz različite manifestacije, akcije, predavanja, animiramo naše korisnike. Kao što naš slogan kaže “Godine su samo broj i ništa više”, mi smo to i dokazali kroz različite vidove aktivnosti. Međugeneracijska saradnja apsolutno je neizostavna u našim aktivnostima, kao i druženje sa pesnicima i književnicima. Svaki vid davanja mogućnosti starijima da se nečim bave utičemo na njihovu socijalnu uključenost. Neizostavni deo aktivnosti, svakako je poezija, te često i tako oplemenimo naše duše. Trudimo se da svakodnevno obezbedimo mogućnosti aktivnog. zdravog starenja, druženja i doživotnog učenja, jer smatramo da je to izuzetno važno, ali uz posebno poštovanje i uvažavanje njihovih potreba i interesovanja, jer je to jedini način da ostanu duže zdravi. Kroz sva ova delovanja mi u stvari otkrivamo njihovu prisutnost među nama i ravnopravnost bitisanja, tako da ćemo i dalje, kroz zajedničko razumevanje i podršku, nastaviti putem dostojanstva i sigurnosti. Bez zastajkivanja,” izjavila je Tanja Lukić, direktorka Gerontološkog centra Pančevo.

Promocija knjige počela je himnom Gerontološkog centra „Život je lep“ koju je komponovao čuveni kompozitor Stojan Hristić, a aranžman je uradio Miroljub Todorović Džimi.

Nakon toga Predrag Starčević, učitelj u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Hani Šopov iz Gerontološkog centra čitali su odlomke iz knjige, naizmenično uz razgovor sa književnicom Barbarom Hanuš o njenoj knjizi „Uz kafu“, ali i o tome kako je ona nastala.

Barbara Hanuš je sa korisnicima podelila lično iskustvo, da je njena majka sedam godina boravila u sličnom Domu za stare i da je zbog toga ona odlučila da nakon brojnih knjiga za decu, napiše i knjigu za odrasle, o životu starih, ali namenjenu prvenstveno njima i prilagođenju njihovim potrebama, vodeći računa o vrsti papira na kojoj će knjiga biti štampana preko veličine fonta, što je starijima mnogo važno, jer mnogi od njih slabije vide.

Mr Barbara Hanuš, rođena je 1960. godine u Ljubljani, a svoj stvaralački put započela je pisanjem poezije. Nastavila je pak pišući za decu, a nakon prve knjige Mali morski jež i mala morska devojčica (1998) usledio je veći broj slikovnica – među njima su višejezičke slikovnice iz zbirke O Jakobu i maci Mici (2009, 2010. i 2011) i Markova kaciga (2020). Njena knjiga Rođendan uvrštena je u evropsku zbirku slikovnica. Nove knjige za decu su Flaster za snagu i hrabrost (2021) te Luka lovi, Marko žmiri (2022).

Osim navedenog, autorka je čitanki, radnih svezaka i poučnih knjiga za mlade čitaoce, a napisala je i knjigu u kojoj je predstavila lepote Slovenije Križkraž – Sloveniju upoznaš (2019) koja je prevedena na engleski jezik.

Svojim knjigama kratkih priča Uz kafu (2021) i Od sedam do devedeset i sedam (2022) obraća se odraslima. Devet godina je držala nastavu slovenačkog jezika u Bosni i Hercegovini. U Banjaluci je sarađivala sa Društvom Slovenaca „Triglav”, a zajedno su realizovali brojne čitalačke projekte.

Nakon Gerontološkog centra u Pančevu Barbara Hanuš je knjigu „Uz kafu“ predstavila i u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

Turneju u Srbiji počela je u Pančevu, a u narednim danima knjigu će predstaviti i u Vršcu, Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kostolcu, Smederevu, Rumi.

(Pančevac/Pancevoinfo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.