OBJAVLJEN SNIMAK NA KOME SE VIDI KAKO JE PAO AMERIČKI DRON: Vidi se trenutak kada je bespilotna letelica zasuta mlazom goriva ruskog lovca VIDEO

14:08

16.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/RT Balkan

Evropska komanda Oružanih snaga SAD objavila je snimak koji navodno pokazuje trenutak pre pada američkog drona u Crno more, odnosno momenat u kome je bespilotna letelica iz SAD zasuta oblakom goriva iz ruskog američkog borbenog aviona SU-27.

Video koji je, kako se tvrdi, snimio dron MK-9 kamerom na svojoj donjoj strani prikazuje dva različita prolaza aviona u kojima je poprskan dron, a zatim se komunikacija sa bespilotnom letelicom gubi, i slika se pretvara u šarenu traku.

U ranijem zvaničnom saopštenju Evropske komande Oružanih snaga SAD navodi se da je „jedan od ruskih Su-27 udario u propeler MK-9, primoravajući američku vojsku da ispusti dron u međunarodne vode“.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane navelo je da „ruski lovci nisu koristili vazdušno-desantno oružje, da nisu došli u kontakt sa bespilotnom letelicom i da su se bezbedno vratili na aerodrom svoje baze“.

Tradicija ruskih i sovjetskih boraca da nakratko uključe hitni odvod kerozina ispred mete je već poznata od ranije. Na primer, pomorski piloti su to redovno radili i na Baltiku i u Barencovom moru, presrećući izviđačke zapadne avione „Orion“.

A i lovac Su-27 je okretan i brz tako da je poznata i slika da borbeni avioni Rusije često prave oštre manevre oko mete. Motor lovca stvara takozvanu vazdušnu struju, koja čak i teški bombarder vodi u najjače turbulencije.

(Pančevac/RT Balkan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.