BARBARA LAKOVIĆ IZLAŽE SKULPTURE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI Pančevcima predstavlja komade odeće zaustavljene u vremenu

09:41

14.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Samostalna izložba skulpture naše sugrađanke Barbare Laković, pod nazivom „Večne varijacije” otvorena je u petak, 3. marta, u Galeriji savremene umetnosti. Pravo da izlaže u ovom prestižnom prostoru Barbara je dobila time što je osvojila drugu nagradu na prošlogodišnjem Salonu umetnosti u Pančevu.

Pančevac

Barbara je završila osnovne i master studije na Likovnoj akademiji u Beogradu, na smeru vajarstva, u klasi profesora Zdravka Joksimovića. Do sada je učestvovala na brojnim radionicama i izlagala na kolektivnim izložbama. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević”, a njeni radovi se nalaze u Muzeju „Zepter” u Beogradu. Prošle godine je učestvovala na koloniji „Terra” u Kikindi, što je za svakog mladog vajara velika stvar i mnogo govori o njegovom talentu i posvećenosti.

Izložbu u Galeriji savremene umetnosti otvorila je Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra.

Izložba predstavlja obradu tekstila na različite načine u klasičnoj tehnici vajarstva – terakoti. Postavka obuhvata i mali segment sačinjen od digitalnih crteža urađenih na alubondu. Oni koji je poznaju Barbaru, znaju da ona odmalena crta i stvara, a ovo je kruna njenog rada na koju zaista može biti ponosna. Činjenicu da ona jako dobro radi potkrepljuju i nagrade koje je do sada dobijala, kao i učešće na koloniji „Terra”, što je velika stvar za jednog mladog vajara – rekla je Ivana Markez Filipović.

Pančevac

Kako je izjavila autorka, motiv odeće kao sredstvo umetničkog izražavanja za nju predstavlja neiscrpni izvor inspiracije, jer svaka promena forme u ovom slučaju dovodi do nove pojave sa drugačijim likovnim karakteristikama.
Uprkos tome što je neživ predmet, tkanina ima promenljivu formu, što je čini dinamičnom. Priroda tog predmeta je takva da se nikada neće pojaviti dva puta u identičnoj formi. Fokus rada je na pronalaženju i prepoznavanju forme koja sadrži likovne vrednosti kao što su intenzitet, ritma, ravnoteža i vitalnost, što rezultira skulpturom koja zauvek ostaje zaustavljena u tom obliku – zapisala je Barbara Laković u katalogu koji prati izložbu.
Njene zaista sjajne radove u Galeriji savremene umetnosti možete pogledati do 23. marta.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.