PARTIZAN RAZBIO ZVEZDU I IZBIO NA VRH TABELE! Tim Željka Obradovića se vratio iz mrtvih, Madar je heroj crno-belih! VIDEO

08:32

14.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/ABA Liga j.t.d

Ono što je Zvezda uradila prošlog meseca u Kupu Koraća, večeras je uspelo Partizanu.

U derbiju 21. kola AdmiralBet ABA lige, Partizan je večeras pred punim tribinama “Štark Arene“ savladao Crvenu zvezdu sa 92:81 i tako se izdvojio na prvom mestu na tabeli, sa velikim šansama da izbori prednost domaćeg terena i u plej-ofu.

Crno-beli posle novog trijumfa imaju skor 19-2, Crvena zvezda 17-3, uz utakmicu manje.

Treba napomenuti da je Partizan trijumfovao manjom razlikom u odnosu na Zvezdin trijumf u prvom delu sezone (90:74), pa ako na kraju ligaškog dela sezone budu imali isti broj pobeda, Zvezda će imati prednost na tabeli.

Sam početak meča je doneo na prvi pogled nešto bolju igru Partizana, a kada je Ledej pogodio trojku za vođstvo od 5:2 činilo se da bi crno-beli uz veliku podršku sa tribina mogli da brzo steknu značajniju prednost.

Ali, dogodilo se nešto potpuno drugačije.

Zvezda pravi seriju 10:0, predvođena raspoloženim Kampacom i Bentilom, a košarkaši Partizana nikako nisu uspevali da poentiraju iz igre. Čak im ni slobodna bacanja nisu išla od ruke, iz minuta u minut je bila sve vidljivija nervoza u Obradovićevom timu i Zvezda je prvu četvrtinu rešila u svoju korist rezultatom 24:13.

Kampacova dominacija na terenu bila je još izraženija u drugom kvartalu tokom kog je Zvezda stigla i do 20 poena prednosti – 44:24. Pogađao je sjajni argentunski plejmejker neke neverovatne trojke, a crveno-beli su imali i mnogo veći broj skokova, čemu je doprineo i veliki broj promašaja igrača Partizana koji nikako nisu uspevali da povrate ritam igre.

Ipak, u finišu druge četvrtine Partizan je uspeo da priđe na 14 poena zaostatka i da ipak vrati nadu u preokret – 48:34 je bio rezultat u korist Zvezde posle prvog poluvremena.

A kada Zek Ledej iz svoje omiljene pozicije, iz kornera promaši ceo obruč, onda znate “koliko je sati“ kada je Partizanova igra u pitanju.

To mu se dogodilo početkom treće četvrtine, kada je Partizan preko Avramovića nagovestio da bi mogao da priđe na jednocifreni zaostatak. Umesto toga, Zvezda uvećava razliku na “plus 16“, bilo je 54:38 za crveno-bele, zatim i Panter promašuje i crno-beli su ponovo ušli u kontraritam.

Zakucavanje Matijasa Lesora malo je zagrejalo atmosferu u dvorani, ali Vildoza ju je svojim poenima od tablu brzo “ohladio“.

Uz to, Ben Bentil nastavlja da pravi velike probleme Partizanovim visokim igračima, pa je vrlo brzo naterao i Ledeja na treću ličnu grešku i sa linije penala pogodio za 58:45 na sredini treće deonice.

Kevin Panter je zatim pogodio prvu Partizanovu trojku u drugom poluvremenu, usledila je odlična odbrana crno-belih, pa kontra i poeni Lesora i Partizan je prišao na 58:50.

Duško Ivanović je morao da reaguje tajm-autom posle kog je Zvezda zaigrala bolje u odbrani i lakim poenima u napadu uvećala prednost na 62:51.

Posle tajm-auta, Partizan opet smanjuje razliku, a dodatni problem za Zvezdu bila je četvrta lična greška Kampaca koji je po proceni sudija faulirao Lesora. Partizanov centar je bio oba puta precizan sa linije penala, uz to i Naneli zbog tehničke greške dosuđene Nebojši Iliću na klupi Zvezde.

I, malo po malo, Partizan je prišao na samo šest poena razlike – 62:56.

Na minut pre kraja treće deonice, Zek Ledej pogađa za 63:58, ali na drugoj strani iz gotovo izgubljene pozicije Luka Vildoza pogađa trojku od tablu za 66:58.

Ali, onda za nepunih pola minuta usledila je sjajna minijatura Jama Madara. On je realizovao naredni napad, zatim je Lesor oduzeo loptu Vildozi, uspeo da doda Madaru koji uz zvuk sirene pogađai trojku, pa je Partizan na kraju treće četvrtine imao samo tri poena zaostatka – 66:63 za Zvezdu!

Lesor je na startu poslednje četvrtine pogodio za prilazak na samo poen zaostatka, a onda je usledio oštar duel Petruševa i Lesora. Centar Partizana je dobio nezgodan udarac i jedva su ga saigrači smirili da se fizički ne obračuna sa Petruševim.

Priliku za prvo vođstvo Partizana posle tridesetak minuta propustio je Ledej, ali onda Marković ne pogađa trojku, posle čega Kampaco pravi peti prekršaj. Faulirao je Madara, a onda Ledej pogađa trojku i Partizan je poveo sa 68:66!

Ledej je ubrzo fauliran, pa je sa linije slobodnih bacanja uvećao Partizanovu prednost na 70:66.

Na drugoj strani ne pogađa Nikola Ivanović, što kažnjava sve bolji Madar. Zatim ni Lazarević ne pogađa za Zvezdu, a onda maestralna asistencija Madara za Smailagića koji zakucava za 74:66.

Podsetimo, Zvezda je krajem treće četvrtine vodila sa 66:58, posle čega je Partizan napravio ključnu seriju za veliki preokret, kakav je nedavno napravila Crvena zvezda u polufinalu Kupa Radivoja Koraća.

Ni tu se crno-beli nisu zaustavili, Egzum je tu seriju uvećao na 18:0, za vođstvo od 76:66, a tek prve poene za Zvezdu u prvoj četvrtini je upisao Luka Mitrović, uz faul, pa su gosti prišli na 76:69.

Džejms Naneli je napravio faul u napadu i situacija na terenu je ponovo počela da se menja. Luka Mitrović je realizovao jedno slobodno bacanje za 76:70.

Lesor je uzvratio novim zakucavanjem na četiri minuta pre kraja, ubrzo je Partizanova prednost postala i dvocifrena posle Egzumove trojke i slavlje navijača Partizana je polako moglo da počne.

Matijas Lesor je sa 27 poena i osam skokova bio najbolji u ekipi Partizana, Zek Ledej ga je pratio sa 17 poena i tri skoka, a Egzum je upisao 10 poena i četiri asistencije.

U Zvezdi, Kampaco je ostao na 21 poenu iz prvog poluvremena, a tom učinku dodao je i pet asistencija i četiri skoka. Luka Mitrović je završio meč sa 13, a Ben Bentil sa 10 poena i pet skokova.

Mnogo je Zvezdi večeras nedostajao Nemanja Nedović koji je odigrao 11 minuta, ali samo u prvom poluvremenu, bez poena. Očigledno da se još nije oporavio od povrede.

Na kraju umalo tuča, Lesor nije zaboravio Petruševu onaj prekršaj iz drugog poluvremena, pokušao je ponovo da se obračuna sa njim, ali su ga saigrači nekako smirili.

(Pančevac/Sportske)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.