VELIKI POPUSTI I POKLONI UZ PENZIONERSKE KARTICE: Od 15. marta počinje prijava, evo ko ima pravo

18:32

11.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Danas je stupio na snagu Pravilnik o Penzionerskoj kartici. Ovim Pravilnikom uređeni su uslovi i način izdavanja i korišćenja, izgled i sadržaj Penzionerske kartice za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno, obrađeni su svi benefiti koje kartice pružaju.

Pravo na izdavanje penzionerske kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to:

– penzije

– novčane naknade za pomoć i negu drugog lica

– novčane naknade za telesno oštećenje

– novčane naknade za telesno oštećenje,

– privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,

– korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,

– invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih, prenosi Blic.

Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Pixabay

Poeni, pogodnosti…

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

„Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično“, rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.