spot_img
VESTIDruštvoNESEBIČNO, DAJUĆI SEBE, IZVRŠAVALI ZADATKE: Ministar Vučević uručio ukaze o unapređenjima i...

NESEBIČNO, DAJUĆI SEBE, IZVRŠAVALI ZADATKE: Ministar Vučević uručio ukaze o unapređenjima i postavljenjima

Ministar odbrane Miloš Vučević uručio je danas oficirima Vojske Srbije, na svečanosti u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba, ukaze predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o unapređenjima i postavljenjima na nove dužnosti.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

U čin brigadnog generala unapređeni su pukovnici Goran Momčilović, Mihailo Zogović, Mile Vitezović, Gordan Pavlović, Siniša Stašević i Slavko Rakić. U čin brigadnog generala unapređeni su i pukovnik Boban Đorović koji je postavljen na dužnost rektora Univerziteta odbrane i pukovnik Jovica Matić koji je postavljen na dužnost zamenika komandanta Komande za obuku. Brigadni general Muharem Fazlić postavljen je na dužnost načelnika Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba Vojske Srbije, dok je pukovnik Predrag Kraljević postavljen na dužnost načelnika Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije. Na dužnost načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) GŠ VS postavljen je pukovnik Dragan Arsenijević, dok je pukovnik Milan Lazić postavljen na dužnost načelnika Uprave vojne policije GŠ VS.

Čestitajući oficirima, ministar Vučević istakao je da je predsedniku Vučiću predložio unapređenje i postavljenje na dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za 12 oficira.

– U skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije i njime propisanim ovlašćenjima ministra odbrane, a na osnovu predloga načelnika Generalštaba Vojske Srbije za pripadnike Vojske Srbije i nakon obavljenih konsultacija sa svojim saradnicima, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predložio sam unapređenje i postavljenje na dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za 12 oficira. Prepoznajući rezultate dosadašnjeg rada predložio sam unapređenje u viši čin za osam oficira, od toga pet vanredno unapređenih. Unapređeni oficiri su nesebično, dajući sebe izvršavali zadatke postavljene pred organizacijske jedinice kojima su rukovodili. Sve svoje znanje i radni potencijal stavili su u funkciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i to posebno učešćem u organizaciji i koordinaciji vežbi jedinica Vojske Srbije, planiranjem i izvršavanjem aktivnosti i zadataka jedinica na celoj teritoriji Republike Srbije, razvojem i opremanjem Vojske Srbije novim sredstvima naoružanja i vojne opreme, razvojem vojne nauke i naučnih dostignuća, kao i jačenjem ugleda vojske u javnosti i promovisanjem moralnih vrednosti u celini, istakao je ministar odbrane i dodao da je još jedan od razloga i to što su bili u odbrani otadžbine uvek i svuda gde je bilo najpotrebnije i najteže.

Ministar Vučević poručio je da unapređeni i postavljeni oficiri takvim svojim radom i odnosom prema zadacima, svojom savesnošću i istrajnošću u izvršavanju zadataka mogu biti primer svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, posebno mlađim kolegama i budućim naraštajima.

– Takođe, u cilju unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, kako Ministarstva odbrane tako i Vojske Srbije, predložio sam predsedniku Republike kao vrhovnom komandantu da se izvrši kadrovska popuna do sada upražnjenih formacijskih mesta postavljenjem na nove dužnosti za šest oficira. Pročitani ukazi predsednika Vučića najbolji su dokaz da su vaš rad i zalaganje u dosadašnjem periodu prepoznati kao izuzetno značajni za unapređenje sistema odbrane, naglasio je ministar Vučević i izrazio uverenje da će opravdati ukazano poverenje.

MInistarstvo odbrane

On je oficirima poručio da s ponosom nose svoje nove činove naše slavne vojske i da sa elanom obavljaju dužnosti. Kako je istakao „ovo nije kraj, niti kruna vašeg zalaganja i borbe za dobrobit naše otadžbine, ovo mora biti samo početak na novim dužnostima i pre svega s još većim obavezama“.

– Gospodo generali, ne zaboravite da je hrastov venac koji danas prišivate na svoje epolete simbol pobede, snage, zaštite, čvrstine, ali svedočanstvo istine i pravde. Ovo je simbol postojanosti u veri i vrlinama, a naša, vaša vera i vrlina mora biti naša majka Srbija i njoj podređeni i zakleti moramo biti i ostati svi. Gospodo oficiri, ne zaboravite ni mudre pouke velikog kralja Petra Prvog Oslobodioca koji je svoje oficire podučavao da u vojniku ne vide sebi potčinjenog, nego druga i brata rođenog. Na kraju, imajte svest da nove dužnosti iznad svega podrazumevaju veću odgovornost, rekao je ministar odbrane.

Ministar Vučević podsetio je na reči slavnog vojvode Živojina Mišića koji je govorio da „u kritičnim trenucima komandant mora lično da se angažuje da osokoli i podstiče na istrajnost svoje trupe“.

– Očekujem od vas da još jače i snažnije nastavite da radite na jačanju i unapređenju Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i naše otadžbine. Neka živi naša slavna Vojska, uzdanica našeg naroda, neka živi naša otadžbina Srbija, poručio je ministar odbrane i još jednom čestitao oficirima na dobijenim činovima i novim postavljenjima.

Ministarstvo odbrane

Brigadni general Goran Momčilović rođen je 4. jula 1967. u Surdulici. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1990. godine. Završio je Vojnu akademiju 1990. godine, magistarske studije 2005. godine, Generalštabno usavršavanje 2009. i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2021. godine. Na dužnosti je šefa Kabineta ministra odbrane.

Brigadni general Mihailo Zogović rođen je 17. januara 1976. u Beranama. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1999. godine. Završio je Vojno-tehničku akademiju 1999. godine, magistarske studije 2008. godine, doktorske studije 2012. i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2022. godine. Na dužnosti je načelnika Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Brigadni general Boban Đorović rođen je 14. septembra 1969. u Kragujevcu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1993. godine. Vojno-tehničku akademiju završio je 1993. godine, magistarske studije 1999. godine, doktorske studije 2003. i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2012. godine. Do sada je bio na dužnosti prorektora u Prorektoratu za kvalitet i razvoj Rektorata Univerziteta odbrane.

Brigadni general Jovica Matić rođen je 6. decembra 1976. u Zvorniku. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1999. godine. Završio je Vojnu akademiju 1999. godine, specijalističke studije 2009. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2017. godine, Generalštabno usavršavanje 2019. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2020. godine. Do sada je bio na dužnosti načelnika Uprave vojne policije GŠ VS.

Brigadni general Mile Vitezović rođen je 6. februara 1971. u Užicu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1994. godine. Vojnu akademiju završio je 1994. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2008. i Generalštabno usavršavanje 2013. godine. Na dužnosti je načelnika Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) GŠ VS.

Brigadni general Gordan Pavlović rođen je 7. aprila 1970. u Požarevcu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine. Završio je Vazduhoplovnu Vojnu akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2006. i Generalštabno usavršavanje 2011. godine. Na dužnosti je načelnika Štaba u Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Brigadni general Siniša Stašević rođen je 17. decembra 1971. u Tutinu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1994. godine. Završio je Vojnu akademiju 1994. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2007. i Generalštabno usavršavanje 2014. godine. Na dužnosti je komandanta Druge brigade kopnene vojske.

Ministarstvo odbrane

Brigadni general Slavko Rakić rođen je 31. januara 1976. u Bihaću. U profesionalnoj vojnoj službi je od 2000. godine. Završio je Vojno-tehničku akademiju 2000. godine, magistarske 2006, a doktorske studije 2018. godine. Na dužnosti je načelnika Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Brigadni general Muharem Fazlić rođen je 4. oktobra 1969. u Sjenici. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine. Završio je Vojnu akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2007. i Generalštabno usavršavanje 2011. godine. Do sada je bio na dužnosti načelnika Štaba u Komandi Komande za obuku.

Pukovnik Predrag Kraljević rođen je 9. oktobra 1969. u Imotskom. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine. Završio je Vojno-tehničku akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2005. i Generalštabno usavršavanje 2010. godine. Obavljao je dužnost načelnika Kabineta načelnika GŠ VS.

Pukovnik Dragan Arsenijević rođen je 20. aprila 1971. u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1994. godine. Završio je Vojnu akademiju 1994. godine, specijalističke akademske studije 2006. i Generalštabno usavršavanje 2020. godine. Obavljao je dužnost zamenika komandanta 72. brigade za specijalne operacije.

Pukovnik Milan Lazić rođen je 21. marta 1971. u Požegi. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine. Završio je Vojnu akademiju 1995. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2009. i Generalštabno usavršavanje 2020. godine. Obavljao je dužnost načelnika Odeljenja za operativne i opšte poslove u Upravi vojne policije GŠ VS.

(Pančevac/Ministarstvo odbrane)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DAN ŠKOLE U OŠ VASA ŽIVKOVIĆ: Pesma, igra, skečevi, sport, izložbe

Ovog 23. maja navršava se 155 godina od imenovanja Vase Živkovića za pančevačkog protu. Davne 1868. građani ovog grada založili su se za to...

GRAĐANSKA PROMATRAČNICA SINIŠE TRAJKOVIĆA Svi imamo istu misiju: da se zagledamo u svoja srca i tamo potražimo dobrotu u...

Građane Srbije, sve, posle dva masakra s početka maja ujedinila je bol. I tuga. Nema osobe koja sama sa sobom ili s nekom drugom...

ULICE U PANČEVU: SLAVKA BOKŠANA Čovek koji je voleo nauku

Ulica Slavka Bokšana pripada teritoriji Mesne zajednice Gornji grad. Pod ovim nazivom postoji od 1951. godine, a prostire se od Knićaninove do Svetozara Šemića....

PLES SA VREMENOM 51. Ex teatar Fest od 8. do 11. juna u Domu omladine Pančevo! Besplatne ulaznice za...

Od 8. do 11. juna održava se 51. Ex teatar Fest u Domu omladine Pančevo. Festival traje četiri dana u okviru kojih će biti izvedeno...

POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU: „Zekina zavrzlama“ pred mališanima u Kačarevu 2. juna

Pozorišna predstava za decu "Zekina zavrzlama" biće izvedena u petak, 2. juna, u Domu omladine Kačarevo, u 18 sati, saopšteno je iz Doma kulture Kačarevo. Ulaz...