AMERIKANCI NE ŽELE DA DRŽAVA ŠALJE ORUŽJE U UKRAJINU: Bajden ne uspeva da ubedi javnost da je pomoć opravdana

17:14

04.03.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/zelenskiy_official

Američki predsednik Džozef Bajden čak ni posetom Kijevu nije uspeo da ubedi američku javnost da je pomoć koju Vašington pruža Ukrajini opravdana, piše list „Njujork tajms“.

U prilog tome navode se rezultati različitih anketa koje pokazuju da u SAD opada interesovanje za pitanje isporuke oružja Kijevu.

Naime, rezultati ankete Centra za istraživanje odnosa sa javnošću „Norc“ pokazali su da je podrška stava da Vašington treba da igra „glavnu“ ulogu u sukobu pala je sa 32 odsto na svega 26 odsto u ovoj godini. Istovremeno, broj onih koji se slažu sa stavom vladajuće stranke u SAD i koji i dalje podržavaju isporuke američkog oružja Kijevu pao je sa 60 na 48 odsto.

Sa druge strane, broj onih koji smatraju da su SAD već učinile previše porastao je sa sedam odsto koliko je iznosio prošle godine na 26 odsto u februaru ove godine, navodi se u članku.

Istraživanje televizije „Foks njuz“ pokazalo je da bi 46 odsto anketiranih želelo da se odredi vremenski okvir za pomoć Kijevu. Autori članka podsećaju da se pojedini predstavnici Republikanske partije u Kongresu zalažu za potpuni prekid pomoći.

Prema tome, zaključuje se, neočekivana poseta američkog predsednika Kijevu na godišnjicu početka specijalne vojne operacije podigao je moralni duh Oružanih snaga Ukrajine, ali nije imala uticaja na javno mnjenje u SAD.

Američki predsednik Džo Bajden posetio je Kijev 20. februara. Tom prilikom je obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom novi paket vojne pomoći vredan 500 miliona dolara koji će uključivati isporuku višecevnih raketnih bacača „hajmars“ koje ukrajinski vojnici koriste u zoni specijalne vojne operacije.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.