spot_img
MagazinISTRAŽIVANJE O KULTURNIM NAVIKAMA GRAĐANA SRBIJE: Šta to beše džez?!

ISTRAŽIVANJE O KULTURNIM NAVIKAMA GRAĐANA SRBIJE: Šta to beše džez?!

 

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka nedavno je objavio studiju „Kulturna participacija građana Srbije”. Osnovna teza čitavog istraživanja bila je utemeljena na pitanjima: koliko naši sugrađani učestvuju u kulturnom životu u poslednjih pet godina; šta to volimo i ne volimo u kulturi; koliko smo prisutni; kakva su nam kulturna interesovanja, navike i koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje.
Detaljnom analizom kulturnih interesovanja i navika, odnosno kulturne participacije građana Srbije, na osnovu svih istraživačkih nalaza, može se konstatovati da potrošnja kulturnih dobara u Srbiji, ipak, odražava karakteristike društva uopšte.
Na polju kulturnih interesovanja pet najomiljenijih aktivnosti u slobodno vreme su: odlazak kod prijatelja/prijateljice na razgovor; odlazak u šetnju; odlazak na porodične proslave (rođendani, slave, svadbe…); izlazak u kafić, restoran, kafanu; boravak u prirodi / planinarenje.

TV manijak

Omiljene aktivnosti naših građana jesu i gledanje televizije i pretraživanje interneta. Od kulturnih aktivnosti u užem smislu, u relativno visokom procentu zastupljeni su odlazak u bioskop, čitanje knjiga, gledanje filmova i odlazak u pozorište. Najmanje omiljene aktivnosti su slušanje džeza i klasične muzike, čitanje e-knjiga i bavljenje nekom umetničkom aktivnošću. Dakle, može se konstatovati da su najomiljenije aktivnosti građana Srbije u slobodno vreme vezane za privatnu sferu života (druženje i rekreacija).
Studija pokazuje da kulturne aktivnosti u slobodno vreme nisu omiljene, a za neke od njih bi se moglo reći da su i nepopularne (posete muzejima, slušanje klasične i džez muzike itd.). Zanimljivo je da nisu zabeležene značajne razlike u odnosu na mesto stanovanja. Dakle, nije bitna sredina kada je reč o gajenju kulturnih navika, ali i te kako igra veliku ulogu stepen obrazovanja i samo zanimanje kojim se građanin bavi.

Nezainteresovanost građana

Na polju kulturnih navika obrazac kulturne potrošnje najviše je vezan za privatnu sferu, gde se kulturna interesovanja zadovoljavaju preko medija, prvenstveno gledanjem televizijskih programa, odnosno filmova i serija. Tako televizijska ponuda dobija funkciju dominantnog medijatora kulturnih sadržaja i vrednosti. Ipak, internet je sve bliži da preuzme tu funkciju, s obzirom na to da je osam od deset ispitanika koristilo internet u svrhu kulture. Trećina ispitanika nije pročitala nijednu knjigu u prethodnih godinu dana. Kada je reč o pokretnim slikama, najčešće se gledaju trileri i ljubavni filmovi, a potom i domaći filmovi, bez obzira na njihov žanrovski pravac. U oblasti pozorišne umetnosti najpopularnije su komedija i drama, ali se uočava porast interesovanja za mjuzikle.
Najčešći razlozi zbog kojih ispitanici ne posećuju kulturna dešavanja jesu nedostatak interesovanja i manjak slobodnog vremena. Kada je reč o muzici, koncerti su veoma popularni u Srbiji, posebno iz domena rok ili pop muzike, a najmanje su posećeni koncerti klasične muzike.
Prema sociodemografskoj analizi posetilaca, može se reći da žene češće od muškaraca posećuju javna kulturna dešavanja i više se bave umetnošću. Prosečni posetioci većine kulturnih dešavanja jesu mlađe ženske osobe iz gradskih sredina Vojvodine ili Beograda, visokog stepena obrazovanja, stručnjaci ili studenti.

(Pančevac/Z.Stanižan)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

MUZIČKA ŠKOLA PANČEVO: Prolećni koncert solo pevača 3. aprila

Prolećni koncert solo pevača iz klase prof. Ivane Josić biće održan u ponedeljak, 3. aprila u 18:30, u Muzičkoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Ulaz...

DELOVI PANČEVA, VRŠCA, BELE CRKVE I ALIBUNARA 31. MARTA BEZ STRUJE Za vikend neće biti isključenja, a evo gde...

Elektrodistirbucija Pančevo će u petak, 31. marta, zbog planiranih radova na električnoj mreži” isključiti napajanje korisnika u delu Pančeva, Bele Crkve, Vršca i Alibunara,...

GRAD PANČEVO: Raspisan konkurs za finansiranje praktične nastave u srednjim školama

Grad Pančevo raspisao je Javni poziv za učešće srednjih škola sa teritorije grada Pančeva na konkursu za dodelu sredstava, u vezi sa realizacijom mere:...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ 30. marta pred pančevačkom publikom

Dokumentarni film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ biće prikazan u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 30. marta, u 20 sati. Projekcija...

NAUČNI ČETVRTAK-OD KULTA DO UFOLOGIJE Marijana Sibinac i Daniela Poljak govoriće o neobičnim religijama, a 6. aprila KVIZ

Ovog „Naučnog četvrtka” sa hemije se prebacujemo na kultove i vanzemaljce, poručuju organizatori. Predavanje na temu „Od kulta do UFOlogije” najavljeno je za 29. mart...