UČENICI OSMOLJETKE U BANATSKOM BRESTOVCU UGOSTILI STRUČNJAKE IZ JAPANA Ekološki eksperti posetili i gimnazijalce, kao i školu u Omoljici

14:43

28.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Učenike Osnovne škole „Olga Petrov” u Banatskom Brestovcu posetili su stručnjaci iz Japana, kako je i predviđeno projektom „Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana”, finansiranim od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Učenici su goste dočekali u narodnoj nošnji i poslužili ih kompotom i pogačom, a pripremili su i prigodan program.

Učenici su od gostiju mogli da nauče dosta o unapređenju životne sredine i ekološkim problemima sa kojimase suočavamo, kao i o problemima i načinima na koje je moguće zaštiti park prirode „Ponjavica”.

Cjevi projekta su: izgradnja i razvoj ljudskih kapaciteta za samostalno preduzimanje akcija za poboljšanje stanja životne sredine, istraživanje trenutnog statusa životne sredine u Parku prirode „Ponjavica“, održavanje obuka za analizu, procenu rizika, sprečavanje zagađenja i upravljanje životnom sredinom, ojačavanje administrativnih mera zaštite životne sredine i edukacija lokalnog stanovništva.

Dr Satoši Ićise sa japanskog Instituta za istraživanje životne sredine jezera Biva predstavio je mikroskopsko ispitivanje planktona uzorkovanih iz vode Parka prirode „Ponjavica” i učenicima u Omoljici.

Radionica za učenike i zainteresovane građane o temi „ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE – ZNAČAJ BIODIVERZITETA I LANACA ISHRANE” održana je u Gimnaziji „Uroš Predić” u Pančevu, u subotu, 25. februara, objavljeno je Facebook stranici JKP „Higijena” Pančevo

Zaključak predavača i đaka je da Ponjavica nije u velikoj meri zagađena, ali je neophodno njeno čišćenje i očuvanje da to ne bi postala za pet ili deset godina, jer se već sada u njoj preporučuje kupanje samo tokom juna.

Profesor Satoši Ićise, koji se više od četrdeset godina bavi planktologijom i kvalitetom vode, govorio je i o globalnom zagrevanju, značaju pitke vode i biodiverziteta, odnosima predatora i plena i dr. Đake je posavetovao da misle samostalno i da veruju svojim procenama u vezi s ekologijom, pored udžbenika i profesora.

Prezentaciji je prisustvovalo sto đaka – sedamdeset gimnazijalaca i trideset polaznika Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”, njihovi profesori, rukovodilac projekta iz Japana, profesor Takeši Nakano i njegove kolege, naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beogradskog univerziteta, dr Branka Lončarević i predstavnici preduzeća „Higijena“ i „Zelenilo“.

Inače, u okviru projekta „Roda” Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Oki Hiroki iz Japanske korporacije za zaštitu životne sredine održao je prošle nedelje i čas o razvrstavanju otpada i ekološkim novinama učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.