OVO SU RUSKI RESTORANI U BEOGRADU: Gosti su skoro isključivo Rusi, a zaposleni govore samo ruski i engleski VIDEO

13:36

28.02.2023

Podeli vest:

freepik

Sve je više restorana u Beogradu – ušli smo i u Mišlenov vodič, kao i u Gault & Millau. Doduše, svi nekako smatraju da je nedovoljno, a i dugo je izgledalo kao da tapkamo u mestu. Tek sa dolaskom velikog broja Rusa u Beograd u stvari vidimo udahnuće novog života u restoransku scenu Beograda. A novi gosti mogu biti i inspiracija za nove projekte.

„Mislim da je restoranska scena dovoljno bogata, ali često ljudi misle da se u Srbiji jedu samo pljeskavice i ćevapi“, kaže za Bloomberg Adriju Marina Vasilkina, osnivač škole srpskog kao stranog jezika „Naučimo srpski“ i autor bloga „Vkusno v Belgrade“ (srp. „Ukusno u Beogradu“).

U poslednjih nekoliko godina razvio se koncept fine kuhinje (eng. fine dining) i u Beogradu, ali uprkos svim svojim specifičnostima i različitostima, publika u Beogradu je žudela za nečim novim. To je proširenje ponude. Novi lokali. Bilo šta novo što bi se moglo probati. Taj proces i dalje traje.

Freepik

Tako su novi restorani čiji su vlasnici Rusi neka vrsta fenomena za sebe. Gosti su skoro isključivo Rusi, a većina zaposlenih govori samo ruski i engleski jezik. Meniji su konceptualni, lokali često hipsterski i, kao prema pravilu, pored modernih jela služe i tradicionalnu azijsku hranu.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, od februara prošle godine, tj. od početka rata u Ukrajini, u Srbiju je došlo 140.141 Rusa, 22.709 Ukrajinaca i 5.501 Belorusa. Građanima Rusije i Belorusije posebno je teško da nađu utočište od rata u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, tako da su mesta poput Beograda i Dubaija postala raj za Ruse koji su želeli da napuste svoju zemlju.

„Učenici često dolaze u Srbiju (a sada se dosta njih i preselilo), pa me pitaju gde bi trebalo da odu, šta da probaju,“ kaže Vasilkina i dodaje da je njoj falilo informacija o tome gde jesti u Beogradu kada se preselila u srpsku prestonicu.

 

(Pančevac/bloombergadria)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.