spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoPANČEVAC ISTRAŽUJE ZA VAS: Da li se isplati otići u prevremenu penziju?

PANČEVAC ISTRAŽUJE ZA VAS: Da li se isplati otići u prevremenu penziju?

Poznati su uslovi za starosnu penziju u našoj zemlji: za muškarce je to 65 godina, a za žene 63 godine i šest meseci života, i uz to moraju da imaju minimalno 15 godina radnog staža. Neretki su slučajevi da muškarci u šezdesetoj i žene u pedeset devetoj godini života ostvare 40 godina radnog staža, pa mogu da odu u prevremenu penziju.
Posledica takve odluke je da će penzija biti manja nego da je ostvarena puna starosna. Važno je znati i da se priznaju samo godine u kojima su plaćani porezi i doprinosi, pa je neophodno proveriti da li je poslodavac sve uredno namirivao, što građani mogu da urade u filijali Penzijskog i invalidskog fonda. Procedura nije komplikovana: to se obavlja besplatno uz ličnu kartu, ili putem onlajn servisa, za šta je potreban PIN kod, koji se dobija na šalteru filijale, kao i listing. Penzioneri koji su pravo na penziju ostvarili radom u inostranstvu novac primaju na osnovu propisa države u kojoj su radili i treba da podnesu dokaz o ostvarenom stažu.
Nije zgoreg ponoviti i preostalu jednostavnu proceduru za raniji odlazak u penziju. Doduše, neophodna su brojna dokumenta, i to: lična karta ili uverenje o prebivalištu radi potvrde identiteta, dokazi o penzijskom stažu, poput radne knjižice, uverenja o beneficiranom stažu, kao i još neke isprave u originalu ili overenoj fotokopiji. Sve informacije su, ponavljamo, dostupne u PIO fondu. Ovoj ustanovi treba dostaviti fotokopiju rešenja o prestanku zaposlenja, kao i dokaz o regulisanom vojnom roku, jer se služenje vojnog roka ne računa u staž. Za građane koji primaju neku vrstu novčane naknade od države važi propis da treba da dostave dokaz o korišćenju tog prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje.
Postoje još neka pravila. Ako je budući penzioner radio u sopstvenom preduzeću, potrebno mu je uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje može da mu izda nadležni organ lokalne samouprave; za period od 1. januara 2006. godine izdaje ga Agencija za privredne registre. Neophodno je i uverenje o plaćenim doprinosima PIO fondu, koje izdaje Poreska uprava za obavljanje samostalne delatnosti, ali i za sve ostale građane, koji nisu radili u svojoj firmi. Izuzeci od ovde navedenog su samostalni umetnici, filmski radnici i sportisti koji su radili do 31. decembra 2006. godine i sveštenici i verski službenici koji su posao obavljali do 31. avgusta 2004.
Ono što je zaista bitno, jeste kako se obračunava penzija ako se u nju ode pre starosne granice. Logično, ona je manja nego što bi bila da je osiguranik otišao u penziju s navršenih 65 odnosno, 63,5 godina života. Prema Zakonu o PIO, za svaki mesec do ovih granica iznos penzije umanjuje se za 0,34 odsto, a u zbiru najviše za 20,4 procenta. Konkretan primer kaže da ukoliko neko ode u penziju tri godine pre starosne granice, umesto oko 50.000, dobijaće 6.120 dinara manje, jer je prvobitni iznos umanjen za 170 dinara za svaki mesec od tih 36.
Još tri informacije: ako penzioner živi u inostranstvu, novac je moguće primati i preko deviznog računa, a prevremenu penziju može da podigne i ovlašćeno lice. Uz to, penzioner ima pravo da se ponovo zaposli, a ako taj posao obavlja duže od godinu dana, ponovo mu se, ukoliko to zatraži, obračunava iznos penzije.

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

20 GODINA FESTIVALA ETHNO.com: Poklon-ulaznice za poslednje veče festivala! Po 2 karte dobiće 3 NAŠA čitaoca ili čitateljke...

„Pančevac” i Kulturni centar obezbedili su besplatne karte za poslednje veče, u nedelju, 24. septembra, ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog festivala „Ethno.com”. Po dve karte dobiće...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Mišu i mačju ekipu!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22. septembra

Autori edicije Najbolja za 2022/23, predstaviće se u petak, 22. septembra, u 19.30 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva...