NOVA RUNDA PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE DANAS U BRISELU Na stolu evropski predlog za KiM

08:28

27.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Šef evrodiplomatije Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak biće danas domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju. Tema sastanka je francusko-nemački, odnosno evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Borelj i Lajčak imaće tekom dana odvojene razgovore s Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

Nemačko-francuska inicijativa, koja je u međuvremenu prihvaćena kao evropski plan i preduslov je za daljnje evrointegracijske procese Srbije i Kosova, predviđa uzajamno priznanje dokumenata, pečata, pasoša, ličnih karata i nacionalnih simbola.

Crvene linije s kojima Vučić dolazi danas u Brisel su da Srbija ne prihvata Kosovo kao nezavisnu državu i da se neće saglasiti s članstvom u UN. Istovremeno, Beograd insistira na uspostavljanju Zajednice srpskih opštinam na Kosovu, što je predviđeno sporazumom koji su dve strane pod pokroviteljstvom EU potpisale u Briselu 2013. godine.

Vlasti u Prištini ne žele da ta asocijacija ima izvršna ovlašćenja niti da postane entitet poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, a Kurti početak formiranja ZSO pokušava da uslovi uzajamnim priznanjem.

Zapad kao krajnje rešenje vidi „pravno obavezujući sporazum“, ne prejudicirajući u sadašnjoj fazi dijaloga kako bi on trebalo da izgleda.

Evropska unija, pak, očekuje da će obe strane danas prihvatiti ponuđeni predlog za normalizaciju odnosa i ističe da se neće razgovarati o sadržaju predloga, nego o njegovom sprovođenju koje bi trebalo da potraje nekoliko meseci.

Obema stranama prethodnih dana stigle su jasne poruke i Brisela i Vašingtona da očekuju konkretno izjašnjavanje o evropskom planu rešenja za normalizaciju odnosa.

(Pančevac/Fonet)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.