U SRBIJI 39 OBOLELIH OD MALIH BOGINJA: Mere pojačanog nadzora u celoj zemlji

21:46

22.02.2023

Podeli vest:

printscreen/YT

U Srbiji je registrovano 39 obolelih od malih boginja. Posle Smedereva i Novog Sada, obolele su četvoromesečna beba i majka iz glavnog grada. Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu proglasio porodičnu epidemiju. Iz Instituta „Batut“ podsećaju da se na teritoriji cele zemlje sprovode mere pojačanog nadzora.

Iako i mama i beba žive na opštini Palilula, morbili su im potvrđeni u bolničkim uslovima, a u domu zdravlja ne beleže sumnjive slučajeve.

„Imamo obavezu da svaki slučaj prijavljujemo gradskom zavodu, u cilju dalje dijagnostike, izolacije, ali za sada je mirna situacija, nismo imali sumnjive slučajeve, što se tiče vakcinacije, obuhvat je, moram da pohvalim DZ Palilula, za 2022. je za drugu godinu 91,4 odsto što je više nego prethodnih godina“, rekla je dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u DZ „Milutin Ivković“ na Paliluli.

Male boginje, kod dve osobe, nedavno su potvrđene i u Novom Sadu.

„Posle prvog slučaja imali smo potvrđenih preko 60 kontakata tog deteta, međutim , samo jedna na sreću obolela, na kućnom lečenju, njeni kontakti su pod nadzorom, očekujemo da nema širnja, pronašli smo kontakte, u kućnoj su izolaciji, svi nevakcinisani koji mogu su vakcinisani, i dat imunoglobulin najmlađima koji nisu mogli da prime“, rekao je dr Mioljub Ristić, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Novom Sadu.

„Novih slučajeva, do sada je 32 na teritoriji smederava, potvrđena dijagnoza, poslednjih nedelju dana nemamo ni sumnje. Povećava se broj vakcinaisane dece, od izbijanja epidemije 12 januara do danas dato je 395 vakcina“, navela je dr Olgica Obradović iz DZ Smederevo.

printscreen/youtube/RTS

Od sredine januara 39 obolelih

Od sredine januara do danas u zemlji je registrovano 39 obolelih. Za neke je to mali broj, ali, ako znamo da male boginje imaju veliku brzinu širenja, pojačan epidemiološki nadzor, više je nego neophodan. Za sada je situacija pod kontrolom.

„Ako su deca navršila 12 meseci života i ukoliko nisu primila vakcinu, a polaze u školu, dakle imaju sedmu godinu života, da se jave Domu zdravlja, i da se vakcinišu. Tek potpuna imunizacija sa dve doze MMR vakcine daje sigurnost i bezbednost i štiti dete od pojave morbila, i pojave još dve zarazne bolesti, zaušaka i rubeola“, rekla je dr Vesna Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Ja se nadam da su građani shvatili da je jedini izlaz vakcinacija, a tome svedoče i pune čekaonice , kada se sprovodi vakcinacinacija dece..leka za morbile nema, jedina efikasna je imnizacija, pozivam opet roditelje da se odazovu“, poručio je dr Mioljub Ristić.

Kakvi su simptomi malih boginja ako dođe do proboja imuniteta

Virus je među nama, i to nije dobro. Ipak, ono što je pozitivno, samo u januaru dato je 16.700 doza vakcine.

printscreen/youtube/RTS

„Kada je u pitanju MMR vakcina ona je jedna od najefektnijih, pre svega karakteristike zaštite su najpouzdanije, najduža i nakorisnija, ali dešavaju se proboji, ali kada se desi , blaga je manifestacija, bolest se jedva prepozna, i ukoliko imamo obuhvat od 95 odsto, nema razloga da u toj sredini cirkuliše virus“, istakla je dr Verica Jovanović.

Početni simptomi liče na prehladu – javlja se curenje nosa, kašljanje, povišena temperatura, oči su crvene, nakon dva do četiri dana izbija ospa, koja se širi od lica ka vratu trupu, nogama.

„U 30 odsto slučajeva dolazi do teških komplikacija Počevši od teških upala ušiju, teških upala mozga, pluća, može se završiti smrtrnim ishodom“, rekla je dr Aneta Jovanović.

Od kontakta sa zaraženom osobom do pojave simptoma prođe 10 do 12 dana, a osoba je najzaraznija dva dana pre pojave simptoma, i četiri dana posle pojave ospi.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.