DANAS JE SAHRANA BRANKE VESELINOVIĆ: Poznati se opraštaju od legendarne glumice u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

12:47

14.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/KTV Televizija - Zvanični kanal

U toku je komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Glumica Branka Veselinović (105), biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana.

U toku je komemoracija najstarijoj srpskoj glumici na kojoj će govoriti kolege Tamara Vučković Manojlović, Irfan Mensur, Jelisaveta Sablić, Svetana Bojković, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Jagoš Marković, Branka Petrić.

Branka Veselinović je bila jedna od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a podsećajući se na to, pozorište se na dan njene smrti emotivnim rečima oprostilo od glumice.

„U sredu 8. februara napustila nas je naša Branka Veselinović, glumica i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja. Komemoracija će biti održana u utorak 14. februara u 12.00 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Branka Veselinović će biti sahranjena istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.00, a polazak iz kapele ka Aleji zaslužnih gađana je u 14.30. Opraštajući se s Brankom Veselinović, opraštamo se i sa poslednjim članom slavnog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, s kojim je 1948. godine počela istorija naše kuće“.

Rodila se 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Branka je pohađala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a nakon samo dve godine studiranja, kada je imala 19 godina, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i dobila ulogu u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je ostala do 1940. godine kada je prešla u Beograd (vraćala se, tačnije vraćali su je u Novi Sad pod sumnjom da je u Beogradu Partizanima „doturala lekove“ za vreme okupacije“).

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi „Majka hrabrost i njena deca“. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ počev od 2012. godine. Dobitnici ovih priznanja bili su Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.

(Pančevac/Mondo)

BRANKA ĆE POČIVATI U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Inicijativu podnelo Jugoslovensko dramsko pozorište

PREMINULA BRANKA VESELINOVIĆ: Bila je najstarija živa glumica na svetu, napustila nas u 105. godini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.