MI PITAMO ZA VAS Da li je legalno nositi biber-sprej i elektrošoker?

11:13

13.02.2023

Podeli vest:

printscren/YT

Pošto se na ulicama u gradu pojavilo previše pasa lutalica, koji se neretko kreću u čoporima, a čula sam i da se ljudi žale da su neki od njih skloni da napadaju, rešila sam da za sebe i trinaestogodišnju ćerku nabavim neko sredstvo za samoodbranu. U grupama na „Fejsbuku” videla sam da se preporučuju biber-sprej i elektrošokeri, ali zanima me da li je u Srbiji legalno da se takve stvari nose sa sobom i koriste u slučaju nužde, bez obzira na to da li je reč o napadu psa ili neke osobe. Da li su biber-sprej i suzavac jedna te ista stvar?
Odgovor: Sve do 2016. godine nošenje elektrošokera i sprejova za odbranu bilo je protivzakonito, ali sada su i nošenje i upotreba u samoodbrani potpuno legalni i nema pravnih posledica, ali se upotreba ograničava samo na samoodbranu.
Elektrošoker se sada može potpuno legalno kupiti, nabaviti i nositi. Međutim, upotreba mora biti isključivo u svojstvu samoodbrane. Naime, Zakon o oružju i municiji počeo je da se primenjuje 5. marta 2016. godine, a najvažnija novina tog zakona bilo je upravo legalizovanje biber-sprejova i elektrošokera.
Članom 5. tog zakona između ostalog predviđeno je da se oružje za samoodbranu, kao što su biber-sprejovi i električni šokeri, može nabavljati i držati bez isprave i obaveze prijave nadležnom organu. Prema tom zakonu, gasni sprejovi i mini-elektrošokeri spadaju u kategoriju D, što u suštini predstavlja oružje za ličnu bezbednost i samo u tu svrhu se može i upotrebiti.
Prema istom zakonu, sva punoletna lica, kao i lica starija od 16 godina mogu da nose sredstva za samoodbranu kao što su gasni sprejovi i elektrošokeri. To znači da vi smete da ih nosite i koristite, ali vaša ćerka na to po zakonu nema pravo, budući da je mlađa od 16 godina.
Imajte na umu i to da biber-sprej i suzavac nisu ista stvar. Štaviše, upotreba suzavca je zakonom zabranjena. Razlika između ova dva proizvoda je u tome što biber-sprej izbacuje kontrolisan i ravnomeran mlaz, dok kod suzavca mlaz izlazi nekontrolisano, u vidu oblaka. Biber-sprej kao glavni sastojak sadrži ekstrakt ljute paprike koji izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suženje i iritaciju očiju. Dejstvo biber-spreja je oko pola sata, a nakon toga posledice prolaze. Bitno je napomenuti da biber-sprej nije štetan za zdravlje.
Kod biber-sprejova postoje različiti modeli koji se razlikuju prema zapremini koju sadrže, kao i prema jačini odnosno dometu na koju izbacuju sadržaj. Najzastupljeniji su modeli koji mogu da se nose u torbicama i džepovima, zapremine oko 60 ml. Glavna uloga sredstva za samoodbranu jeste da vam da dovoljno vremena da se sklonite od opasnosti i napadača i da imate dovoljno vremena da pozovete policiju ili nadležne službe, ali tek nakon što se pomerite na bezbednu distancu. I biber-sprej i elektrošoker su vrlo efikasni, ne zahtevaju posebnu obuku i vrlo su jednostavni za upotrebu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.