PROSLAVA SVETOG SAVE U OSNOVNOJ ŠKOLI „ĐURA JAKŠIĆ”: Tradicija, porodica i humanost

11:37

13.02.2023

Podeli vest:

OŠ Đura Jakšić

Kao i svake godine, đaci i nastavnici OŠ „Đura Jakšić” obeležili su školsku slavu Svetog Savu mnoštvom i nizom aktivnosti koje su trajale nekoliko dana. Kako kaže Jasna Kapor, školski pedagog u toj školi, upravo je suština da „Sveti Sava biva u nama ne samo 27. januara već uvek”.

– Na dan slave, kako red nalaže, usledilo je sečenje slavskog kolača od strane sveštenika, a đaci su upriličili svečanost svojim izvedbama: recitatorskim, pevačkim, igračkim i horskim. U holu škole je izložena raskošna lepeza dečjih likovnih talenata – rekla je Jasna Kapor za „Pančevac”.

U subotu, 28. januara, u Kulturnom centru Pančevo odigrana je humanitarna pozorišna predstava u kojoj su glavni protagonisti bili učenici (od prvog do petog razreda) „Đurine” škole. U saradnji s „Glumionicom”, Humanitarnom organizacijom „Sačuvajmo porodicu”, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i mnogih drugih organizacija, izvedena je predstava „Sveti Sava srpska slava i školska radost prava”. Prema rečima Jasne Kapor, u školi se uvek obraduju kad se ukaže prilika da decu uče o životu van školskih klupa i „kada sa scene pozorišta, kroz sopstveno angažovanje, pošalju jake poruke valjanog sistema vrednosti”.

U ovoj pančevačkoj školi ističu da đaci nikada ne treba da zaborave svoje poreklo i korene, kao i to da je neizmerno važno okupljati se oko porodičnog stola i oko slavske pogače. „Đurina” škola je redovan učesnik humanitarnih akcija u našem gradu i posebno su ponosni što zajedno sa svojim učenicima i njihovim roditeljima mogu da učine, pa makar i na tren, da neko kome je to preko potrebno oseti da nije sam.

Ove godine proslava Svetog Save krunisana je postavkom Muzeja Pančevo „Od vladara do svetitelja – osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog”. Reč je o projektu koji su uradili kustosi našeg muzeja 2017.godine – „Muzej u koferu”. Zamisao im je bila da postavka menja lokacije kako bi što više ljudi i dece moglo da uživa u njoj. Zaposleni u „Đurinoj” školi sagledali su značaj ove ideje i, u saradnji s direktorom muzeja Miroslavom Birclinom, ova postavka se trenutno nalazi u OŠ „Đura Jakšić”, tako da su đaci i roditelji u prilici da se upoznaju s velikanima ove poznate srpske vladarske loze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.