spot_img
Pančevo u slikamaNENAD RAKIĆ, DIREKTOR JP GSA: Naše cene održavanja i servisa zgrada najpovoljnije...

NENAD RAKIĆ, DIREKTOR JP GSA: Naše cene održavanja i servisa zgrada najpovoljnije u Pančevu! Poskupljenja nije bilo duže od 8 godina!

Javno preduzeće Gradska stambena agencija Pančevo danas, nakon skoro sedamnaest godina postojanja, upravlja fondom od okvirno 400 gradskih stanova koji su u zakupu i oko 320 stanova čiji su zakupci ušli u otkup stanova pod neprofitnim uslovima. Formirano kao pravni sledbenik Fonda za finansiranje izgradnje i raspodelu stanova solidarnosti opštine Pančevo, a radi ostvarivanja lokalne stambene politike, preduzeće sa svojih 25 zaposlenih upravlja javnim, rentalnim, socijalnim stambenim fondom i održava kolektivne stambene zgrade na teritoriji grada Pančeva, a sve u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

Prema rečima Nenada Rakića, direktora JP Gradska stambena agencija, vrednosti na tržištu nekretnina u našem gradu godinama beleže veliki rast bez obzira na to da li se radi o kupovini i prodaji stanova ili njihovom rentiranju. Dok se stanovi u privatnom vlasništvu prosečne veličine od 50 kvadratnih metara iznajmljuju u proseku po ceni od 180 do 250 evra na mesečnom nivou, cena zakupa gradskih, uglavnom dvorišnih stanova u prvoj zoni u našem gradu za istu kvadraturu iznosi manje od 40 evra, a u naseljenim mestima koja spadaju u petu zonu nešto više od 20 evra.
Zakup gradskih stanova iste kvadrature u novoj gradnji u kolektivnim stambenim zgradama nešto je viši, ali ne prelazi iznos od 60 evra mesečno, što je višestruko niže od rentiranja stanova na tržištu.

Rakić objašnjava:
– Grad Pančevo je uvek imao sluha za ugrožene i ranjive grupe stanovništva i u skladu s finansijskim mogućnostima opredeljuje sredstva za unapređenje postojećeg i izgradnju novog stambenog fonda za neprofitni zakup, s mogućnošću otkupa, dok se JP Gradska stambena agencija uvek trudila da opravda svoje postojanje, a naročito danas kada vrednosti kupovine ili zakupa nekretnina na tržištu vrtoglavo rastu. Verujemo da smo opravdali poverenje Grada.

Krajem prošle godine javnom nabavkom za pružanje usluge upisa gradskih stanova u katastar nepokretnosti odabrana je geodetska kuća koja će u saradnji sa zaposlenima u Gradskoj stambenoj agenciji obaviti sve neophodne radnje i procedure za izradu elaborata za svaku stambenu jedinicu, kako bi se izvršio upis javne svojine Grada Pančeva nad okvirno 180 gradskih stanova u katastar nepokretnosti. Sredstva za ove namene opredeljena su iz budžeta Grada.

U proteklom periodu kroz realizaciju programa donacija namenjenih za stambenu izgradnju na teritoriji grada Pančeva, kroz Regionalni stambeni program Republike Srbije, JP Gradska stambena agencija je po ovlašćenju Grada Pančeva učestvovala u projektu izgradnje tri kolektivne stambene zgrade namenjene stambenom zbrinjavanju izbegličkih porodica.
– Sa završetkom stambene zgrade u naseljenom mestu Glogonj zbrinuto je osam porodica, u naselju Strelište u aprilu je u kolektivnu stambenu zgradu useljeno 40 porodica, a u toku je primopredaja druge zgrade u tom naselju, gde će svoje stambeno pitanje pod neprofitnim uslovima rešiti još 36 porodica – jasan je Nenad Rakić.

Pored osnovnog zadatka koji se zasniva na zaštiti javnog interesa, a to je omogućavanje osnovnog ljudskog prava na stan, posebno za one socijalno ugrožene i lako povredive grupe stanovništva koje nisu u stanju da reše svoje stambeno pitanje bez pomoći države i društva, JP Gradska stambena agencija već dugi niz godina jednim delom posluje i na tržištu i s približno 400 stambenih zajednica u kolektivnim stambenim zgradama ima zaključene ugovore o tekućem održavanju zajedničkih delova zgrada.

Rakić dodaje:
– Korisnici usluga tekućeg održavanja imaju mogućnost izbora koje usluge će poveriti našem preduzeću, od građevinsko-zanatskih radova na održavanju zajedničkih delova stambenih zgrada, održavanja i servisiranja liftova i hidrocila, elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, protivpožarne zaštite, pa sve do održavanja higijene, kao i deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije prostorija u stambenim zgradama.

Jeftiniji od konkurencije

Sa JP GSA moguć je svaki dogovor u pogledu dinamike radova, odloženog plaćanja za izvršene radove, štednje kroz investicioni dinar ili kroz savetovanja korisnika kako da na najbolji način unaprede svoje stambene zajednice.
– Iako poslujemo na tržištu kada je u pitanju održavanje kolektivnih stambenih zgrada, naše cene su u odnosu na ostale gradove relativno niske i veoma često ne pokrivaju troškove usluga. Osim toga, i u samom gradu Pančevu naše usluge za redovan servis i tekuće održavanje daleko su najjeftinije u odnosu na konkurenciju, koju stambene zajednice što nemaju zaključene ugovore s Gradskom stambenom agencijom angažuju posredstvom profesionalnih upravnika – naglašava Rakić.

U ovom javnom preduzeću uvek se vodilo računa o tome da korekcije cena budu retke i minimalne kako bi se pokrili osnovni troškovi usluga održavanja dobavljača i minimalni manipulativni troškovi preduzeća. Cene tekućeg održavanja nisu povećane duže od osam godina kako bi korisnici usluga preduzeća imali najmanji mogući trošak.
– Kroz tržišno poslovanje ostvarujemo dodatni prihod, koji je do prošle godine, a pre višestrukog rasta troškova za usluge koje pružamo na tržištu, bio skroman, ali dovoljan da pokrije troškove.

U protekloj godini došlo je do ogromnog dispariteta u ceni naših usluga i troškova, pa su gubici koje očekujemo u narednom periodu neminovni, ukoliko se cenovna politika usluga ne uskladi s troškovima.

Potrebno je da u narednom periodu zajedno s našim osnivačem Gradom još jednom razmotrimo u kom obimu bismo mogli da korigujemo cene s kojima smo na tržištu, kako bi korisnici naših usluga imali najmanji mogući trošak, a preduzeće izbeglo gubitke u poslovanju – o predstojećim potezima priča direktor JP GSA.

Nenad Rakić podvlači da većina korisnika usluga tekućeg održavanja uglavnom redovno izmiruje svoje obaveze prema javnom preduzeću koje vodi, što nije slučaj sa zakupcima gradskih stanova, pa je i ovim putem apelovao na sve korisnike usluga da redovno izmiruju svoje obaveze kako bi izbegli dodatne troškove opomena i utuženja i omogućili dalju saradnju na obostrano zadovoljstvo.

 

(Pančevac/S.Trajković)

 

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

HITNA U DANU ZA NAMA: Pomoć u ambulanti zatražilo 37 Pančevaca, kućnih poseta bilo 17, obavljen 51 transport

Prema saopštenju Doma zdravlja Pančevo, Hitna pomoć, u danu za nama, imala je ukupno 69 intervencija, računajući 51 transport, 17 kućnih poseta i jednu...

HAPŠENJE U PANČEVU: Policija privela muškarca zbog posedovanja droge i oružja

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je u saradnji sa PU Pančevo uhapsilo A.M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćeno držanje...

BRANISLAV RADOVANOVIĆ, OSNIVAČ I TVORAC BUDI-ja: Ulaganje u decu nije uzaludno, već neophodno! Prijavite se na konkurs i osvojite...

Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), najveselija međunarodna manifestacija koja se dešava u Pančevu, a osmišljavaju je i realizuju Kulturni centar i udruženje BUDI, održava...

OPOZIT ŽURKA 8. APRILA U DVORANI APOLO: Nastupa Filip Baloš

„Opozit” žurka zakazana je za subotu, 8. aprila u 21 sat u Dvorani Apolo Doma omladine u Pančevu. „U subotu, 8. aprila, u Apolo Dvorani...

ŽELEZNIČARU SLEDI TEŽAK ISPIT: Izabranici Tomislava Sivića danas gostuju Mačvi u Šapcu!

U 26. kolu fudbaleri Železničara imaju izuzetno teško gostovanje. Izabranici Tomislava Sivića odlaze u Šabac, gde ih čeka Mačva koja je u prošlom kolu...