PET GODINA OD SMRTI NEBOJŠE GLOGOVCA Kad je Glogovac otpevao ovu pesmu Srbija je plakala! To je samo putovanje, svi ćemo mi tamo! VIDEO

09:36

09.02.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/YT

Danas se navršava pet godina od smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo od karcinoma pluća. Dramski umetnik počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Glumca je bolest odnela za samo dva meseca. Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima lekara.

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želeo je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Nemačkoj, gde se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već posle trećeg saznao je zastrašujuću vest – da neće uspeti da se izleči.

– Bolje da ova dva dana provedete s porodicom – rečeno mu je u Nemačkoj. Odmah se vratio u Srbiju kako bi poslednje trenutke bio sa suprugom i troje dece. Ipak, ni tada nije želeo da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Glogovac je rođen u Trebinju 30. avgusta 1969. godina, a sa sedam godina se sa porodicom preselio u Pančevo. Nakon zavšrene srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon dve godine studija, odlučio se da upiše glumu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Vladimira Jevtovića. Celog života bio je zaljubljen u glumu, nikada je se nije odrekao, a nikada i nije napravio pogrešan potez ili lošu ulogu.

– Glume bih se odrekao kada bi mi dosadila i kada bih video da ne mogu više, da nemam resurse iz kojih crpem, onda bih možda tražio neki drugi izvor prihoda. Ako bi mi neko ponudio velike pare koje bi mi obezbedile egzistenicuju, onda bih se bavio glumom amaterski, što je zanimljivije – rekao je u jednom intervjuu za Story.

Svoju bogatu karijeru započeo je 1987. godine, ulogom u seriji „Bolji život“, u kojoj je glumio Bobinog školskog druga. Prvi put je igrao na filmu 1994. godine, kada je oživeo lik Fadila, vojnika JNA u ratnoj drami „Vukovar, jedna priča“. Film „Ubistvo s predumišljajem“ doneo mu je prvu glavnu ulogu na filmu, a uloga Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je ranjen u ratu, donela mu je nagradu „Car Konstantin“ na Filmskom festivalu u Nišu.

U seriji „Porodično blago oživeo je lik starijeg sina porodic Gavrilović, Zlatka. A iste godine je učestvovao i u američkom filmu „Spasitelj“ (Savior), kao i filmu „Bure Baruta“.

Publika ga pamti i po filmovima „Nebeska udica“, „Munje“, „Bumerang“, „Država mrtvih“, „Kad porastem biću Kengur“, „Klopka“ za koju je dobio nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima širom sveta, kao i u serijama „Vratiće se rode“, „Moj rođak sa sela“, Vojna akademija“, „Žene sa Dedinja“ i „Ravna Gora“. Svoju poslednju ulogu pred kamerama odigrao je u seriji „Nemanjići“ u kojoj je oživeo lik Vukana.

 

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvajaju Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu „Ubistvo s predumišljajem“, Dobričin prsten, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović….

U moru uloga ovog izvanrednog dramskog umetnika, izdvaja se rola sveštenika u seriji „Moj rođak sa sela“, gde je otpevao pesmu „A što ti je, mila ćeri“ u sceni ispovedanja starice koja je na samrti. U njoj, Glogovac razgovara sa staricom o životu i smrti:

„Bilo mi je lepo“.

„To je samo putovanje. Svi ćemo mi tamo“, odgovorio joj je on.

„Kako znate?“

„Verujem, majko. Tako znam“.

„Da li biste hteli nešto da mi otpevate? Ali ne crkveno… Nešto o mladosti“.

Nebojša je rođen u porodici sveštenika Milovana iz Dramiševa i krojačice Milene Glogovac (devojačko Samardžija) iz Nevesinja. Imao je osam godina mlađu sestru Bojanu, a rano detinjstvo proveo je u porodičnoj kući dede Gavrila u Dramiševu, selu nedaleko od Nevesinja.

Prota Milovan Glogovac, otac prerano preminulog glumca u intervjuu za Večernje novosti prisetio se tog 9. februara 2018…

– To je bilo nekoliko sati pred Nebojšinu smrt. Tog popodneva, tog četvrtka, on je bio podosta u lošem stanju. Trebalo je da primi i drugu hemioterapiju. Uz njega je bila njegova supruga Milica. Ona je bila stalno sa njim. Sve vreme. I ja sam bio sa njim.

Pritscreen/TVHRAM

Smestili smo ga u krevet i nismo tada mnogo pričali. Sestre su mu priključile terapiju i ja sam otišao. Oko osam uveče Milica nam se javila. Kaže nam: „Dobro je podneo terapiju, čak se i šalio sa mnom… U petak oko dva po ponoći“… Bolest je bila jača. Nagla. Za mesec dana ga nam je uzela – ispričao je on.

U periodu od 1997 – 2014. godine bio je oženjen Minom Glogovac, slikarkom i docentom na predmetu Slikarske tehnike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Mina i Nebojša venčali su se 30. avgusta 1997. godine, na njegov 28. rođendan. Iz braka sa njom ima dvoje dece – Gavrila, rođenog 1999. godine, i Miloša, rođenog 2001. godine.

Dve godine nakon razvoda, Glogovac je dobio treće dete, ćerku Sunčicu, sa partnerkom Milicom Šćepanović, joga instruktorkom i bivšom novinarkom, a živeli su na Dorćolu. Njegov venčani kum i kum dece iz braka sa Minom Glogovac je Vojin Ćetković.
Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrda sa njegovim imenom, a prvi dobitnik bio je Miodrag Dragićević.

(Pančevac/Story)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.