FILM USEKOVANJE PREMIJERNO PRIKAZAN U BEOGRADU: Publika oduševljena i po završetku filma sve nagradila ovacijama

13:09

08.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Svečana premijera novog domaćeg filma “Usekovanje” debitanta reditelja Siniše Cvetića održana je sinoć u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, uz prisustvo skoro kompletne glumačke i autorske ekipe.

Publika je bila oduševljena i po završetku filma je sve nagradila ovacijama.

„Usekovanje“ je nastalo u produkciji „Košutnjak filma“, a ekipa  danas putuje u Novi Sad. Jedan od glavnih glumaca u ovom ostvarenju Bojan Žirović specijalno za agenciju Tanjug je uoči premijere izjavio da je često veoma samokritičan kad gleda sebe na malom ili velikom ekranu, tako da nema jasan uvid kakvu je ulogu podario i izneo u novom projektu.

„Osim toga, sve ostalo je zaista izvrsno i srećan sam što se sve to desilo – i tako dobar scenario, i mladi reditelj, i na ovako uspešan način ispričana filmska priča“, istakao je Žirović, jedan od najangažovanijih glumaca već duže vreme u TV serijama i filmovima.
On je napomenuo da veoma podržava mlade autore da snimaju svoje debitantske filmove, kakvi su i autori filma „Usekovanje“ – reditelj Siniša Cvetić i scenarista David Jakovljević.

Bojan Žirović trenutno sprema novu predstavu “Nije čovek ko ne umre” u Zvezdara teatru u režiji Gorčina Stojanovića, i za Tanjug je otkrio da snima najnoviji film „Polovni ljudi“ Dejana Radovanovića, takođe reditelja debitanta.

Glavnu žensku ulogu u porodičnoj drami „Usekovanje“ tumači slovenačka glumica Aleksandra Balmazović, koja se vraća u srpski film nakon velikog uspeha sa poznatim ostvarenjem „Sivi kamion crvene boje“ (2004) Srđana Koljevića.

„Usekovanje” zapravo predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana, Jovana, ali kroz mozaičan presek svih likova, glavnih i sasvim sporednih, predstavlja ilustraciju makrokosmosa društva kroz mikrokosmos sudbina urbanih ljudi. Tako se porodica malo uznemiruje dolaskom jednog nepozvanog i neočekivanog gosta na slavu, odnos junaka Jovana sa celom okolinom je ambivalentan i nedefinisan, a razlozi njegovog pada, nezadovoljstva, lenjosti i prepuštanju sivilu, nisu do kraja istraženi, samo se naslućuju.

Kako film gotovo u potpunosti ima atmosferu teatra, od početka do kraja, lako ga je zamisliti i na pozornici. Samim tim “Usekovanje” je pravi glumački film, gde su razni umetnici ostvarili posebne i snažne uloge, pre svega Aleksandra Balmazović, Marko Grabež i Bojan Žirovih, kao i Zlatan Vidović, jer su pružili jednu sasvim novu i uzvišenu dimenziju u interpretaciji na koju publika nije navikla od njih. Svakako je u pitanju film koji pruža nešto novo u domaćoj ponudi danas.

Publika je bila oduševljena tokom puna dva sata novog filma, koji je pravi dokaz da se pojavila nova generacija filmskih reditelja i scenarista koji snimaju danas drugačije filmove, mada međusobno su veoma sličnog senzibiliteta, gde spada ostvarenje „Kelti“ Milice Tomović, TV serija „Jutro će promeniti sve“, ili projekti reditelja Koste Đorđevića – „(S)Kidanje“, „Reži“ i uskoro najnoviji „Žal“.

Premijeri su prisustvovali mnogi dramski umetnici iz sveta filma i pozorišta, a događaj je uveličao i čuveni hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji trenutno u Srbiji snima veliki igrani film “Zlatni rez 42”, o strahoti logora Jasenovac, i to je projekat od kojeg se mnogo očekuje ove ili naredne godine.

Filmsko ostvarenje “Usekovanje” je do sada učestvovalo i na tri filmska festivala u Srbiji, u Nišu, glumac Pavle Mensur dobio je specijalno priznanje žirija, Aleksandra Balmazovic povelju za izuzetnu žensku ulogu i Anita Ognjanović nagradu za epizodnu rolu, a u Sopotu je film dobio nagradu publike.

Nedavno je prikazan i na 16. izdanju festivala “Kustendorf” na Mokroj Gori kod Emira Kusturice. Na 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, „Usekovanje” je 2021. osvojilo Nagradu publike i nagradu za režiju u Glavnom takmičarskom programu.

Film je snimljen u produkciji kuće “Košutnjak film”i u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.
Premijera “Usekovanja” u Novom Sadu biće održana sutra veče u Areni Cineplexx, a od 9. februara kreće u redovnu bioskopsku distribuciju širom zemlje, zahvaljujući kući “Art Vista”.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.