SATELITSKI SNIMICI OTKRILI RAZMERE KATASTROFE: Pogledajte fotografije pre i posle zemljotresa u Turskoj! FOTO

09:30

08.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/Twitter/Maxar Technologies

Satelitski snimci koje je objavila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar pokazuje delove gradova u Turskoj – pre i posle razornog zemljotresa.

Printscreen/Twitter/Maxar Technologies

Fotografije su snimljene iz svemira 4. oktobra 2022. godine, dok su novine nastale 6. februara, istog dana kada je snažan zemljotres jačine 7.8 stepeni Rihterove skale pogodio region i razrušio gradove u Turskoj i Siriji.

Printscreen/Twitter/Maxar Technologies

Spasilački timovi u obe zemlje bore se sa velikom hladnoćom u trci sa vremenom dok traže preživele ispod zgrada srušenih u zemljotresu u kojem je poginulo više od 7.300 ljudi.

Očekuje se da će ovi brojevi rasti dok se pojačava potraga za preživelima.

Kako su timovi za potragu i spasavanje iz celog sveta stigli u region, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je tromesečno vanredno stanje u 10 najteže pogođenih provincija.

– Ovo je jedna od najvećih katastrofa našeg regiona i sveta – rekao je Erdogan. On planira da poseti tu oblast u sredu, navodi turska novinska agencija Demiroren.

Ministar odbrane Hulusi Akar kaže da se dodatne trupe šalju iz zapadne Turske i Kipra u zonu pogođenu zemljotresom na jugu zemlje, javila je agencija Anadolu.

Konačan obim katastrofe je još uvek nejasan, a veliki broj ljudi je nestao ispod ruševina. U nekim gradovima od zemljotresa su se srušili čitavi stambeni blokovi. U Turskoj se, kako se izveštava, srušilo više od 5.700 zgrada.

Sirijska vlada, koja je pod nizom međunarodnih sankcija, apelovala je na Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i međunarodne organizacije da pruže pomoć.

(Pančevac/Novosti)

UŽIVO VIŠE OD 8.700 MRTVIH U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ I SIRIJI: Šestogodišnja devojčica spasena iz ruševina nakon 47 sati!

UŽIVO ZEMLJOTRESI U TURSKOJ I SIRIJI: Više od 7.000 mrtvih, dodatni spasilački timovi krenuli iz Srbije FOTO I VIDEO

MLADI BRAČNI PAR IZ SARAJEVA ŽELI USVOJITI DEVOJČICU IZ SIRIJE! Rođena je pod ruševinama, majka joj preminula u zemljotresu

PONOVO SE OGLASIO STRUČNJAK KOJI JE PREDVIDEO KATASTROFU: Turskoj preti još jedan veoma snažan zemljotres!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.