SNAGA POTRESA U KAHRAMANMARAŠU BILA JE JAČINE 130 ATOMSKIH BOMBI Turski seizmolog snimio jeziv zvuk razornog zemljotresa VIDEO

13:37

07.02.2023

Podeli vest:

printscreen/tw

Hamdulah Livaoglu, seizmolog sa Univerziteta Kocaeli u Turskoj, snimio je zvuk potresa koji je juče rano ujutro pogodio Tursku i Siriju.

„Ljudsko uho ne može čuti frekvencije niže od 20 Hz. Frekvencije signala potresa takođe su obično manje od te jačine. Kako bi se potres pretvorio u zvuk, pojasne brzine signala potresa koje beleže seizmometri povećavaju se zavisno o razdoblju uzorkovanja i seizmogram se komprimiše“, pojasnio je profesor Livaoglu.

Turski inženjer geofizike Ovgun Ahmet Erkan objavio je da je snaga potresa koji se dogodio u Kahramanmarašu bila jačine 130 atomskih bombi.

„Potres je imao magnitudu 7,7 stepeni po Rihteru i snagu približno 130 atomskih bombi. Trajao je oko 43 sekunde“, objavio je Erkan.

Turska još zbraja žrtve i povređene nakon jednog od najrazornijih zemljotresa u istoriji te zemlje. Živote je do sada, prema zvaničnim informacijama izgubilo više od pet hiljada osoba, dok je na desetine hiljada njih povređeno. Spasioci i dalje vode bitku s vremenom, tragajući za povređenima ispod ruševina.

(Pančevac/Klix.ba)

ZEMLJOTRESI U TURSKOJ: Šokantno spasavanje 24-godišnje devojke koja je provela 27 sati pod ruševinama VIDEO

ZEMLJOTRESI U TURSKOJ I SIRIJI: Četvoro uhapšeno zbog provokativnih postova na društvenim mrežama! Zima otežava spašavanje preživelih FOTO I VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.