UŽIVO INCIDENT U SKUPŠTINI Opozicija pokušala da napadne Vučića! Poslanici završili rad, sutra nastavak sednice VIDEO

12:41

02.02.2023

Podeli vest:

U toku je posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu Izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara. Sednici prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić koji je izneo plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

Poslanici završili rad, sutra nastavak sednice
Narodni poslanici završili su današnju raspravu, a posebnu sednicu će nastaviti sutra u 11 časova, rekao je predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Paunovićeva: Za SPS nema nezavisnog Kosova ni članstva u UN, o svemu ostalom možemo da razgovaramo
Šef poslaničke grupe SPS – Ivica Dačić Snežana Paunović rekla je da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Ističe da za poslaničku grupu ispred koje govori nema nezavisnog Kosova, nema članstva tzv. Kosova u UN i mora da se formira Zajednica srpskih opština.

„O svemu ostalom možemo i moramo da razgovaramo, jer svidelo se nama ili ne u južnoj srpskoj pokrajini žive Albanci i oni su većina“, naglasila je.

Ističe da nema niko pravo da ospori legitimitet bilo kog Srbina sa KiM ili Srpske liste, koja je dobila više od 90 odsto poverenja.

„Oni mogu da veruju samo u Beograd. Kurti je juče imao izjavu da nema razgovora o ZSO, da ne postoji nacionalna manjina koja može na taj način da se organizuje. Jel prirodno da posle takve njegove izjave i za nas danas bude upitna ZSO“, upitala je Paunović kolege poslanike.

Vučić: Niko nije došao u parlament da usvaja bilo kakav papir ili plan
Predsednik Vučić, odgovarajući na izlaganje Miloša Jovanovića, rekao je da niko nije došao u parlament da usvaja bilo kakav papir ili plan.

„Vi ste sebi dali za pravo da budete veliki rodoljubi, jer vas grize savest zbog svega što ste radili od 2000. godine“, naveo je Vučić, aludirajući na puštanje na slobodu kosovskih Albanaca koji su bili osumnjičeni za terorizam.

Vučić je rekao da pokušaji unitarizacije Bosne i Hercegovine nisu nikakva novost i da se i sada radi na urušavanju RS.

„Moramo da sednemo sa Albancima i da napravimo dogovor. U Prištini neće biti Kurti, ovde neće biti Vučić, biće neko drugi, ali moramo napraviti dogovor, ne možemo da dozvolimo da nam pucaju na decu kada idu u školu“, istakao je Vučić.

Miloš Jovanović: 

Miloš Jovanović, ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Nada – Novi DSS – POKS istakao je, odgovarajući na navode Vučića da je i Vojislav Koštunica odgovoran za trenutnu situaciju na KiM, da dok lider tadašnjeg DSS-a bio premijer nikada nije pomagao tzv. državnosti KiM.

„Koliko god vam je bio loš, nije vam bio dovoljno loš da ne tražite kolaciju sa njim 2008. godine i njegovu podršku za formiranje vlade 2012. godine. Vreme će pokazati ko je vera a ko nevera, a plašim se da će ovde i na galeriji (predstavnici Srba sa KiM) biti mnogo razočaranih ljudi“, dodao je Jovanović..

Junaci albanskih i hrvatskih medija. Naravno, sve ovo je dobro organizovano… Uspeli su u životu, rekao je predsednik Vučić rekavši da su ovim što su priredili junaci albanskih i hrvatskih medija. On je dodao i da zna da mu ne mogu ništa.

 Kosovo nije poslovnik!

Orlić se obratio poslanicima i rekao da su Srbi s Kosova opoziciji poručili da Kosovo nije poslovnik i time rekli gde im je srce. On je dodao da su to rekli heroji, ljudi koji su direktne žrtve represije iz Prištine.

Aleksandar Vučić

Razlika između nas i njih je što je nama Srbija svetinja, a njima poslovnik. Mi smo pokazali da smo spremni i da čujemo i saslušamo sve, a oni nisu u stanju da čuju ništa. Kada god misle da će nekog da zaplaše oni moraju da pogledaju sebe u lice. Srećom takve kukavice Srbiju ne vode i nikada je neće voditi. Suštinska stvar je što su iznenađeni i nasekirali su se kada sam nedvosmisleno rekao da ja neću da dozvolim da Kosovo uđe u UN. Narode Srbije neće oni dozvoliti sednicu jer znaju da nemaju argumenata nikakvih. Obradoviću nemojte da psujete jer ste obična kukavica, u vašem selu tri puta više za mene glasali nego za vas. Vas i Jovanovića. Vi što ste opljačkali Srbiju, Kolubaru našu opljačkali. Vi ćete nekome da govorite nešto o izdaji i Srbiji, ne znate ni gde je Srbija – rekao je Vučić.

– Dali ste Kosovo, ali srećom odbranićemo i Kosovo i Srbiju od vas. Niko ništa neće da potpiše i niko vam ništa nije doneo. Ko vam je dao nalog da rušite Srbiju. To su sve dogovarali.

– Pustite ih neka divljaju. Ne date da govorim, to je problem. To je suština? Ne date da vam odgovorim. Sramota vas je od laži koje ste iznosili od besmisla? Oni bi da brane umesto srpskih zemalja srpski poslovnik jer je to za njih najvažnije. Ja nemam problem sa tim. Ja ću da prekinem , pa im dajte da se jave po poslovniku jer je za mene Srbija važnija od poslovnika.

Incident u Skupštini, koškanje poslanika opozicije i vladajuće koalicije

 Žučna rasprava tokom sednice Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji u jednom trenutku pretvorila se u incident.

Došlo je do koškanja između opozicionih i poslanika vladajuće koalicije. Poslanici Dveri, Narodne stranke, zavetnika i DSS-a, koji su skandiranjem ometali Vučića i govorili „Izdaja“,  napravili su haos u trenutku kada je predsednik čitao imena naših heroja i žrtava sa KiM, a zatim su krenuli ka predsedniku. U isto vreme ustali su i poslanici SNS, koji su takođe krenuli ka stolu predsedavajućeg. U ovoj gunguli, koja je trajala oko 15 minuta, u salu je ušlo i skupštinsko obezbeđenje.

Vučić: „Vi ste Kosovo dali, mi ga vraćamo“

„Vi ste Kosovo dali, mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi. Vi ste Kosovo dali, a mi ga vraćamo i dajemo ga našem narodu i našoj državi“, rekao je predsednik Vučić opziciji.

„Očekivali su da će neko da im se skloni. Poslovnik je važniji od Kosova, Kosovo je srce Srbije – to je razlika između nas“, rekao je predsednik.

Obradović traži da se u celosti i bez odlaganja odbaci „zapadni ultimatum“

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pozvao je predsednika da u celosti i bez odlaganja odbaci francusko nemački ultimatum. „Ne vidimo nijedan razlog zašto bi mi prihvatili ultimatum, ali se izgleda njima žuri“, rekao je Obradović.

Balint Pastor: Glasaćemo za izveštaj
Predstavnik SVM Balint Pastor naveo je da će ta poslanička grupa glasati za usvajanje izveštaja.

„Pitanje Kosova i Metohije je pitanje za sve građane Srbije. Mir i stabilnost su na prvom mestu“, rekao je Pastor i zahvalio predsedniku Vučiću što je došao i Skupštinu i što poslanici imaju priliku da govore na ovu temu.

Vučić odgovorio Lazoviću
Predsednik Aleksandra Vučić odgovorio je poslaniku Radomiru Lazoviću.

„Ja nemam problem za sve one koji žele da vide plan, pošto sam bio veoma pošten pošto su očekivali da ću da krijem nešto i da ne smem da kažem šta je bilo najteže u tom planu. Možete da dođete da vidite, ja nemam prava da ga objavim“, rekao je Vučić.

Radomir Lazović zatražio da se prekine sednica

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović zatražio je od predsednika Skupštine da prekine sednicu dok se ne dostavi tekst francusko-nemačkog predloga  i da se zasedanje nasatavi u petak, nakon što poslanici taj predlog razmotre.

„Zašto ste sakrili predlog, zašto ga niko od poslanika nije imao nije imao na uvid“, rekao je Lazović.

Prema njegovom rečima, Vučić je došao na sednicu da javnost zatrpa kvalifikacijama i nevažnim stvarima, i čitavu stvar oko KiM je, kako je rekao, „isfušario“.

Zaboravite tu blanko-podršku po koju ste došli, poručio je Lazović, uz konstataciju da će Vučić u parlamentu da prepričava na kojoj stolici je sedeo u Briselu, i da je „jedini koji nas spasava“, a 10 godina vodi politiku ustupaka u pregovorima o Kosovu, samo da bi ostao na vlasti, oenivši da su zato pregovori tajni.

Jahja Fehratović: Retko ko bi hteo da bude u cipelama predsednika Vučića

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović rekao je u Skupštini da bi retko ko hteo danas da bude u „cipelama predsednika Vučića“ s obziom na odgovornost koju nosi povodom pitanja Kosova i Metohije.

„Mora se sesti za pregovarački sto. Zato ćemo mi podržati izveštaj koji vodi ka miru i prosperitetu zemlje“, rekao je Fehratović.

VUČIĆ IZNEO PLAN OD 10 TAČAKA O POLITICI SRBIJE: Kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav!

VUČIĆ PRED POSLANICIMA: Priština ne želi ZSO, već samo da izazove ratni sukob

POSEBNA SEDNICA O KIM Vučić: Ne postoji izbor Vučić ili Srbija! Između Vučića na vlasti i Srbije, izabraću Srbiju! Kapitulacija i predaja nisu opcija! VIDEO

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.