JEDINSTVEN SPORTSKI DOGAĐAJ U JABUCI: Mlade rukometašice igrale rukomet u mraku VIDEO

16:21

30.01.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Po prvi put u Srbiji i regionu, prošlog vikenda je u mrklom mraku odigran rukometni turnir u Jabuci. Razlog tome nije nestanak struje, već inovativnost organizatora ovog nesvakidašnjeg sportskog događaja, Ženskog rukometnog kluba „Jabuka”. Na turniru su učestvovale devojčice rođene 2012. godine i mlađe, a klubu domaćinu na terenu su se pridružile  i  rukometašice iz beogradskog kluba „Arena” i kluba „Železničar” iz Inđije. Turnir je bio revijalnog karaktera, a devojčice nisu krile ushićenje što će na ovako neobičan način pokazati svoje umeće. Govoreći za naš portal otkrile  su nam da su već imale trening u mraku i da je veoma zanimljivo. Brzo su se prilagodile datim uslovima i oduševljene su.

Pripreme za ovaj sportski događaj trajale su šest meseci. Trebalo je sve osmisliti, od obeležavanja terena, golova, fluorescentnih dresova, do nabavke posebnih reflektora, kao i lopte, koja je morala biti jasno vidljiva, kaže za Pančevac Dušan Žilevski, organizator.

– Tragajući po internetu, naišao sam na snimak koji traje svega pet sekundi, ali koji mi je dao ideju da organizujem turnir u mini rukometu u mraku ovde u Jabuci. Začetnik ove ideje je francuski student David de Vulf. Prvobitna ideja je bila da se igra veliki rukomet, ali to do sada nije zaživelo. Skandinavci i Francuzi počeli su da primenjuju mini rukomet za mlađe kategorije. Ovaj vid igre je veoma specifičan, razvija kod dece određene motoričke sposobnosti, pozitivno utiče na koncentraciju i pažnju – objašnjava Žilevski.

Ženski rukometni klub „Jabuka” registrovan je kao rukometni klub makedonske nacionalne manjine i ima podršku Nacionalnog saveta, kaže Žilevski.

– Ovom prilikom želim da se zahvalim Nacionalnom savetu makedonske nacionalne zajednice na čelu sa predsednikom Borčetom Veličkovskim, koji je prvi saznao za moju nameru i od samog početka pružao podršku za realizaciju ovog jedinstvenog sportskog događaja.

Cilj ovog turnira je promocija rukometa, kao i afirmacija devojaka i devojčica u sportu. Organizatori su izrazili nadu da će turniri ovog tipa biti organizovani i u budućnosti, te da će postati tradicionalni.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.