OBJAVLJEN REČNIK MAKEDONSKIH GLAGOLA Mirović: Pokrajinska vlada podržala ovo izdanje

16:03

30.01.2023

Podeli vest:

printscreen/Pokrajinska vlada

Povodom 75. godišnjice univerzitetske nastave makedonskog jezika i književnosti u Republici Srbiji, danas je u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu predstavljen Rečnik makedonskih glagola, autora Žarka Bošnjakovića, izdanje koje je podržala Pokrajinska vlada.

Tim povodom, predsednik Igor Mirović izjavio je da je Pokrajinska vlada podržala ovo izdanje i pokazala privrženost zajedništvu i odnosu prema makedonskoj nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji, posebno u Vojvodini.

„Podržali smo ovo izdanje zbog osećaja odgovornosti u odnosu na sve zajedničke vrednosti, posebno u kulturi, koje su srpski i makedonski narod stvarali tokom minulih decenija, i zbog zajedničke potrebe da takav odnos gradimo i u budućnosti. Želimo da pokažemo da smo deo generacije koja pamti i makedonske pisce, književnike, stvaraoce koji su ostavili veliki trag u zajedničkom kulturnom prostoru koji smo delili i koji delimo i u ovim vremenima“, istakao je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada nastaviće i ubuduće da podržava ovakve i sve druge projekte u oblastima kulture, zaštite jezika i pisma, koji će omogućiti da se u budućnosti još bolje razumemo i da gradimo odnose koji su važni za nove generacije.

Autor Rečnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Žarko Bošnjaković rekao je da će ovaj rečnik biti koristan studentima, ali i teoretičarima jezika i lingvistima.

printscreen/Instagram/igor.mirovic

„Ovim rečnikom ostavljamo iza sebe trag u društvu i delo koje će, kao sistematizovani pregled leksikografske građe, poslužiti stvaraocima na makedonskom jeziku“, izjavio je Bošnjaković.

Recenzent ovog izdanja i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Stanislav Stanković izjavio je da je čast biti recenzent prve akademske gramatike istaknutog srpskog makedoniste Žarka Bošnjakovića.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji Borče Veličkovski naveo je da je reč o kapitalnom delu koje će podići nivo univerzitetskog izučavanja makedonskog jezika.

printscreen/Instagram/igor.mirovic

„Ovim rečnikom dajemo dodatni impuls obrazovanju jer je to naš prioritet“, naglasio je Veličkovski.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Severne Makedonije Mihaela Veselinov zahvalila je autoru i Pokrajinskoj vladi na podršci ističući da ovo delo zaslužuje poštovanje i da ima veliki značaj za makedonski jezik.

printscreen/Instagram/igor.mirovic

Saizdavači Rečnika su Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Novinsko-izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar” u Pančevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Arhiv Vojvodine.

Predstavljanju Rečnika makedonskih glagola prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, glavni i odgovorni urednik Rečnika makedonskih glagola Ozren Simjanovski i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igor Mirović (@igor.mirovic)

(Pančevac/Pokrajinska vlada)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.