SAMO JEDNOM U ŽIVOTU SAM ZAMOLIO ZA OPROST, A TO JE ZA BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE Zeman: To je bila greška koja me je mučila

14:18

30.01.2023

Podeli vest:

printscreen/ig

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Beogradu da je samo jednom u životu zamolio za oprost i to kada se izvinio za bombardovanje Jugoslavije, te da je to namerno rekao u Pragu.

Zeman će ostati upamćen kao jedini šef države ili vlade neke članice NATO-a koji se javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju alijanse.

Prilikom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Pragu 2021, Zeman je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bila „greška koja ga je sve vreme mučila“ i zamolio srpski narod da mu oprosti.

„Zamolio sam da mi se oprosti što sam u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu“, rekao je Zeman na konferenciji za medije nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu.

Istakao je da je ponosan što ima najviše odlikovanje Srbije, a da je sa Vučićem na sastanku razgovarao o bilateralnoj saradnji uspešnoj poslovnoj razmeni i o međunarodnoj saradnji. Zeman je dodao da ceni što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini.

„U potpunosti podržavam pomoć koju države NATO i EU pružaju Ukrajini, uključujući i pomoć izbeglicama“, rekao je Zeman.

Čestitao je Srbiji na „uspešnim ekonomskim rezultatima“ i što je uspela da postigne sa suficit u budžetu jer se Češka godinama bori sa deficitom.

„Kroz Češki dom je 1939. godine prošlo oko dve hiljade Čeha koji su bežali od nacizma i drago mi je što su im tad Srbi pružili svu pomoć“, rekao je češki predsednik koji će kasnije danas sa Vučićem otvoriti Češki dom u Beogradu.

Šefovi država potpisali su danas u Beogradu zajedničku deklaraciju o razvoju kulturne saradnje i osnivanju Češkog doma u Beogradu kao sedišta Češkog centra i predstavništava čeških agencija i za potrebe češke manjine u Srbiji.

 

(Pančevac/Beta)

OBRAĆANJE VUČIĆA I ZEMANA: To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana

JEDAN OD POSLEDNJIH NAJVEĆIH DRŽAVNIKA I ISKRENI PRIJATELJ SRBIJE Predsednik Vučić dočekao češkog predsednika Miloša Zemana FOTO

ALEKSANDAR VUČIĆ DOMAĆIN MILOŠU ZEMANU: Češki predsednik u poseti Srbiji 29. i 30. januara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.