NADLEŽNI NAJAVILI VAŽNU VEST Zbirke zadataka za malu maturu u knjižarama! Komplet od 3i publikacije 1.100 dinara!

08:56

30.01.2023

Podeli vest:

Pritnscreen

Nadležni su najavili, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista to u pančevačkim knjižarama nisu mogli da nam potvrde, da će ove nedelje zbirke zadataka za malu maturu biti u prodaji. Komplet od tri publikacije trebalo bi da košta 1.100 dinara, a biće moguće da se kupi u knjižarama ili pouzećem.
Radi se o veoma važnom momentu u obrazovanju svršenih osnovnoškolaca – zbirkama zadataka za pripremu maturanata za polaganje obaveznog završnog ispita. Uz tri novoobjavljene zbirke osmaci će imati dovoljno vremena da se spreme za trodnevnu proveru znanja koja najviše utiče na rangiranje učenika pri upisu u srednje škole. Objavljene su tri zbirke koje je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a izašle su u izdanju „Prosvetnog pregleda”.
Svaka od njih priređena je na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina i sadrži po 450 pitanja kojima se proveravaju znanja sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Jednu zbirku čine pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, drugu iz matematike, dok su u trećoj objedinjeni zadaci iz pet izbornih predmeta: biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Na kraju svake zbirke nalaze se rešenja. Od ove godine treći test na maloj maturi neće biti kombinovani sa zadacima iz pet predmeta, već će „osmaci” birati jedan od pet ponuđenih.
Kako su priređivači zbirki u medijima s nacionalnom pokrivenošću naveli, osnovni zadatak zbirki jeste da đacima približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje. To znači da ako „osmaci” budu marljivo vežbali, zbirke im mogu garantovati uspeh na maloj maturi, jer je u izradi zadataka učestvovalo oko sto nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i sa fakulteta, čime je osiguran kvalitet u svim traženim elementima.
Zbirke zasad mogu da se kupe u knjižarama „Prosvetnog pregleda”, a uskoro će ih biti i u svim ostalim u celoj državi. Sve tri publikacije u kompletu koštaju 1.100 dinara, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 440 dinara, dok one za matematiku, kao i objedinjene s pitanjima iz pet predmeta staju po 330 dinara. Naravno, postoji i mogućnost za dodatno vežbanje: u prodaji su i testovi sa završnih ispita iz nekoliko prethodnih godina.
Pored mnogobrojnih internet sajtova koji se bave ovom važnom tematikom, dodatnu i besplatnu podršku „osmacima” da se što bolje pripreme za završni ispit nudi i zvanični portal eVežbaonica, koji su kreirali Ministarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa eUpravom i stručnjacima s Matematičkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka. U toj onlajn vežbaonici đake čeka nekoliko hiljada zadataka iz srpskog ili maternjeg jezika i književnosti, matematike, biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Naši petnaestogodišnjaci mogu da ih rešavaju, a takođe su raspoređeni po težini, prema nivoima – osnovni, srednji i napredni, i stvoreni su na osnovu obrazovnih standarda. Pored zadataka na srpskom jeziku, na ovom internet sajtu mogu se naći i pitanja na jezicima nacionalnih manjina: albanskom, bosanskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom. Uz to, ova baza znanja koja služi za pripremu malih maturanata za završni ispit neprestano se dopunjuje.
Kako je ranije najavljeno, vernu simulaciju male mature, kao svojevrsnu proveru znanja, „osmaci” će imati 24. i 25. marta, a obavezna mala matura polagaće se u svim školama u Srbiji 21, 22. i 23. juna 2023.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.