ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I VELIKE PETORKE: Pred nama su teški dani i važne odluke

17:18

20.01.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon sastanka sa „velikom petorkom“, specijalnim izaslanicima zapadnih država.

Vučić je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Predsednik Vučić je istakao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji je imao.

– Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje, i da kada imate zamrznuti konflikt je pitanje trenutka kada će neodgovorni pojedinci da ga odmrznu i uruše mir i stabilnost na Balkanu – rekao je on.

Vučić je rekao da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom.

– Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke, plus Miroslav Lajčak, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM, jer smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije – rekao je on.

Predsednik kaže da će narednih dana obaviti konsultacije sa članovima vlade i svih važnih društvenih grupa.

– Vrlo jasno sam rekao i pokazao svu brigu i rezervisanost u jednom važnom pitanju, i jednoj važnoj stvari. Naravno, ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan – kazao je Vučić.

On je istakao da su zapadne diplomate pozdravile napredak Srbije na evropskom putu.

– Mi smo upravo obavili reforme pravosuđa i sve ono što smo slušali decenijama, i očekujem podršku na našem evropskom putu – dodao je predsednik.

Vučić je istakao da su pred nama teški dani i odluke.

Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, i ja mogu da kažem da sam dao sve od sebe da štitim i čuvam Srbiju, što ću i nastaviti da činim – zaključio je predsednik Vučić.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.