spot_img
VESTIDruštvoMINISTAR MALI SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Veliki uspeh Srbije na tržištu kapitala, prikupljeno...

MINISTAR MALI SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Veliki uspeh Srbije na tržištu kapitala, prikupljeno 1,75 milijardi dolara

Republika Srbija danas je emitovala evroobveznice denominovane u dolarima ročnosti pet i deset godina, pri čemu je prikupljeno 1,75 milijaradi dolara, uz najveće interesovanje investitora za srpske obveznice u istoriji.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je rekao da je Srbija postigla ogroman uspeh, jer su investitori pokazali veliko interesovanje za kupovinu srpskih državnih hartija od vrednosti, te da je tražnja bila čak šest puta veća od ponude.

Ukupna tražnja investitora je iznosila čak 11 milijardi dolara, i bila je šest puta veća od ponude. Ovo je veliki uspeh za našu zemlju i za sve građane Srbije, i potvrda ekonomskih rezultata koje smo ostvarili u prethodnom periodu. Pokazalo se da investitori i dalje imaju veliko poverenje u Srbiju i u našu ekonomsku budućnost. Više od 500 respektabilnih investitora iz celog sveta je pokazalo interesovanje za naše hartije od vrednosti – rekao je potpredsednik Vlade Siniša Mali i dodao da je reč o najvećoj tražnji od kada Srbija emituje obveznice na međunarodnom tržištu.

Nakon predstavljanja makroekonomskih rezultata Republike Srbije pred međunarodnom investicionom javnošću u prethodnih nekoliko dana, danas se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrednosti od 1,75 milijardi dolara, u dve tranše na rok od pet i 10 godina. Tokom procesa emisije, usled velike tražnje, Ministarstvo finansija je uspelo da smanji prinos za u odnosu na početno ponuđeni.

Nove obveznice ročnosti pet godina emitovane su u iznosu od 750 miliona dolara po kuponskoj stopi od 6,25% i finalnoj kamatnoj stopi u evrima koja, nakon realizacije hedžing transakcije, iznosi šestomesečni Euribor uvećan za 2,9%, Obveznice ročnosti deset godina emitovane su u iznosu od milijardu dolara po kuponskoj stopi od 6,50% i finalnoj kamatnoj stopi u evrima koja iznosi šestomesečni Euribor uvećan za 3,1%.

Ministar je istakao i da je Srbija postigla odličnu kamatnu stopu, pogotovo uzimajući u obzir da je naša zemlja na tržištu kapitala prošla slično kao Mađarska, koja je članica Evropske unije i ima investicioni rejting, a bolje od Rumunije, koja takođe ima investicioni rejting i članica je EU. Kako je rekao, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, prinosi na obveznicama su u proteklom periodu porasli, usled globalne ekonomske krize kao i konflikta u Ukrajini, čak dvanaest, četiri, odnosno pet puta.

– S obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, Republika Srbija je odlučila i bila spremna da koristi trenutno najpovoljnije uslove na tržištu, kako bi prikupila neophodna sredstva za dalju finansijsku stabilnost i dalji rast privrede, te spremno dočekala ovu godinu. Vodeći se najboljom međunarodnom praksom aktivnog upravljanja javnim dugom, Ministarstvo finansija je zaključilo unakrsnu valutnu svop transakciju kojom obaveze po osnovu emitovanih obveznica konvertuje u evre po značajno nižoj finalnoj kamatnoj stopi – rekao je potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Na ovaj način, po rečima ministra, iskoristili smo povoljni odnos kursa evra i dolara u ovom trenutku, kao i trenutnu divergenciju između dolarskih i kamatnih stopa u evrima na međunarodnom tržištu kapitala, i postigli najpovoljniju cenu zaduživanja.

Pri tome, Republika Srbija koristi hedžing, tj. korišćenja finansijskih derivata u svrhu zaštite od deviznog i kamatnog rizika, u skladu sa međunarodno prepoznatim ISDA standardima (International Swaps and Derivatives Association). Time se daje snažan podsticaj razvoju domaćeg finansijskog tržišta kroz primer aktivnog upravljanja finansijskim rizicima od strane Vlade Srbije.

U protekle tri godine Ministarstvo finanisja aktivno hedžuje svoj portfolio, te smo zabeležili i značajne uštede kako na kamatnim stopama, tako i na razlici u deviznom kursu prilikom otplate duga – rekao je ministar Mali.

On je dodao da globalna kriza, sukob u Ukrajini i energetska nestabilnost podižu cenu novca na tržištu, tako da ćemo morati da sačekamo kraj ove krize kako bismo opet došli do kamatnih stopa od dva odsto koje su nam bile dostupne 2021. godine.

Mali je dodao da su znatan porast kamatnih stopa i situacija u globalnoj ekonomiji pojačale pritisak čak i na Nemačku, koja ima najviši kreditni rejting u Evropi, AAA, i koja inače služi kao benčmark za izdavanje obveznica u evrima. Prinosi na nemačkim obveznicama su porasli čak šest puta za poslednjih godinu dana.

Potpredsednik Vlade je istakao da je plan otplate i finansiranje obaveza napravljen proaktivno, kao i da se koristilo vreme niskih kamatnih stopa da se prevremeno otplate stari dugovi i fiksiraju kamate na kredite, tako da je sada prosčna stopa zaduživanja na portfolio javnog duga krajem godine iznosila 2,8%, te će srpske javne finansije moći da iznesu nove cene na tržištu.

On je podsetio da je svet već tri godine u krizi, da je 2023. godina u kojoj će biti mnogo izazova, ali da su srpske javne finansije stabilne i spremne za prelivanje svetskih ekonomskih trurbulencija.

– U takvim vremenima najvažnije je da ste likvidni. Srbija ima novca na računu, imamo podršku međunarodnih institucija, što nam je u ovakvim godinama podrška za neophodnu stabilnost, koju želimo da očuvamo uz sve do sada postignute ekonomske rezultate – rekao je Mali.

On je zaključio da je jedan od prioriteta naše ekonomske politike efikasno upravljanje i kontrola javnog duga, te da će krajem meseca januara udeo javnog duga u BDP-u iznositi 50,2%.
(Pančevac/Ministarstvo finansija)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

POGLEDAJTE RAZGOVOR SA ISTAKNUTIM SLIKARIMA NAIVE: Svako slika šta mu je u srcu, a ni jedno srce nije isto...

Zuzana Vereski, svoju prvu sliku naslikala je na podsuknji svoje majke, a Pavel Povolni Juhas na zidu radionice svog dede. Ljubav prema slikarstvu, ovim samoukim...

MUŠKARAC IZ DOBRICE OPTUŽEN ZA NASILJE U PORODICI: Nožem krenuo ka vanbračnoj ženi i pastorki. Tužilaštvo traži kaznu zatvora

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je Osnovnom sudu Pančevu optužni predlog protiv G.J. zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo nasilje...

HUMANI KORACI ZATVORSKIH ČUVARA U PANČEVU: Komandir Željko Zeljković trči od Pančeva do Zabele. Kupite kilometar i pomozite malom...

Nikola Poljak koji radi u Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu ima petogodišnjeg sina Mateju koji boluje od autizma. Da bi pomogli kolegi kojem je mesečno...

BORAC DANAS DOČEKUJE DUBOČICU: Starčevački odbojkaši u borbi za četvrtu uzastopnu pobedu

U Hali sportova odbojkaši Borca danas u 13. kolu Prve lige Srbije od 16 časova igraju protiv Dubočice iz Leskovca. Starčevci su favoriti u ovom...

RUKOMETNI DERBI U PANČEVU: Dinamo i Crvena Zvezda sastaju se u subotu

Posle pauze zbog učešća naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u rukometu ovog vikenda nastavlja se prvenstvo u domaćoj ARKUS ligi. Derbi 14. kola se...