PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO IZ DAVOSA: Neka se drugi bave besmislicama, ja ću da radim ozbiljne stvari

17:26

19.01.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Davosa, gde je danas učestvovao na panelu „Širenje evropskog horizonta“.

On kaže da je Srbija dobro predstavila svoje stavove u Davosu, insistirajući na poštovanju međunarodnog javnog prava.

Ono što je za mene bilo dobro je to što sam imao kontakte sa mnogo ljudi, i razgovarao i sa onima sa kojima često nemam prilike da pričam. A u ovim ratnim uslovima, neki su očekivali da me napadnu ovde kao „crnu ovcu“, a ja mislim da je dobro što sam uneo malo pluralizma tamo – kazao je predsednik.

Vučić ističe da su obnovljeni neki kontakti, kao i da su pokrenuta važna pitanja, pomenuvši tu Hrvatsku.

– Važni su i sastanci sa predsednikom i predstavnicima Južne Koreje. Nije ovde uvek bilo lako, ali uradili smo ono za šta smo došli – kaže predsednik.

Dodaje da se za radna mesta i investicije mora boriti, i da to nisu rezultati samo jednog sastanka.

– Mi smo do kasno u noć pripremali kako da nastupimo pred korejskim investitorima. Radili smo, i mi smo svoj posao uradili. Ali ostaje da uradimo još više, i verujem da ćemo napraviti dobre rezultate – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je dobro što je razgovarao sa premijerom Hrvatske, i da je razgovor bio otvoren.

– On je meni rekao šta oni nama zameraju, ja sam rekao šta mi njima zameramo, i napravili smo kanale komunikacije koji će nadam se omogućiti da postignemo nešto dobro za srpski i hrvatski narod – dodaje on.

Vučić je prokomentarisao pisanje određenih medija o rasporedu sedenja i tome da je Vučić bio u „magarećoj klupi“.

– Tamo sam birao sam gde ću da sednem, i iako su me molili da dođem u prvi red, ja to nisam hteo. Ali to je jedna od stvari koja mi je zabavna. Kada imate teške razgovore, i kada razmišljate o tome, za mene je to deo dobre zabave. Zašto? Pa kada vidite da politički protivnici nemaju ništa da kažu o vašem radu, rezultatima, znanju jezika, onda misle da su se dočepali nečega, misleći da su svi površni kao i oni. Nije bitno gde sam seo, to je bio moj izbor. Nikada nisam hteo da se dopadam učitelju i da sedam u prvu klupu, već je uvek bilo bitno znanje. Niko me nije pitao šta sam rekao tom prilikom, a ja mislim da sam dobro čuvao Srbiju, i to je važnije o toga gde sam seo – kaže predsednik.

On je rekao da je Srbija danas izašla na tržište obveznica, i da je to jedna od najvažnijih vesti, koja nije bila tema u određenim medijima.

– Svakome sam morao da objašnjavam. Ali mi dobro dođe da odgovorim na sve napade. A onda se toga dočepaju mediji u regionu, pa me onda žalite. Ne biste me žalili ni najgore da mi se desi. Vama smeta jaka Srbija, i to što nisam deo čopora, i što neću da učestvujem u razgovorima gde je Putin ludak, i gde su drugi svetki lideri ludaci. Samo neka nastave sa besmislicama, a ja ću da se nastavim da radim ozbiljne stvari – kaže Vučić.

Predsednik je rekao da on bolje zna da li je nosio kišobran ili pušku u Sarajevu.

– Sada su našli neku novu, gde sam ja nosio stativ. Zašto je nekome stalo 30 godina kasnije da priča o tim glupostima. Jesam li ja nekoga nečime uvredio. To je zato što Srbija malo brže napreduje od njih. Kada sam došao na vlast Srbija je zaostajala 70 evra za platama u BiH, a sada neću reći koliko smo ispred, sačekaću mart – rekao je on.

Vučić dodaje da mnogi u Sarajevu opšte neće da čuju dobre stvari i predloge iz Srbije.

– Oni bi da slažu sve što im padne na pamet, i na rane iz prošlosti da stave ne samo so, nego i staklo i so. Ajde ljudi nemojte da lažete. Sećate se slučaja Petrinja. Da sam ja tukao nekog zarobljenika tamo, a nikada nisam bio u tom gradu. I kada smo obilazili mesta u Kordunu i Baniji, baš u Petrinji nisam bio. Danas, kada se vodi žestoka kampanja protiv svakoga ko se ne slaže sa većinom, sve je dozvoljeno. Problem je u tome što su u laži kratke noge. Tako je bilo i sa Jovanjicom – kaže predsednik.

On pita i što ne pokazuju fotomontažu sa pivom koje je nosio Šešelju.

– Pa zato što je to laž. A za dobrim konjem se prašina diže. Konj je plemenita životinja, ne bih se poredio sa konjem, a ima mnogih drugih koji nisu plemenite životinje. To pokazuje nervozu kod nekih, a meni je bitno da Srbija nastavlja da napreduje. Nisam ovde video posle celodnevnog rada sa međunarodnim finansijskim institucijama, i vidim da postoji veliki interes za našu zemlju. Dobra vest je da nivo našeg javnog duga neće rasti više – rekao je Vučić.

Predsednik ističe da ga čekaju teški razgovori sa velikom petorkom.

– Dolaze sa svojim planom, oni su sila, a mi smo mali. I zato će razgovori biti teški – zaključio je Vučić.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.