SLAVE BOJADŽIEVSKI, DIREKTOR JP URBANIZAM: Odmaralište na Divčibarama ponovo otvoreno za decu! U fokusu planovi generalne regulacije i bezbednost u saobraćaju

10:43

19.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/TVP

U minuloj, 2022. godini Javno preduzeće „Urbanizam” bilo je aktivno u svim delatnostima za koje je registrovano. Može se reći da su izrada i usvajanje planskih dokumenata stožerna aktivnost „Urbanizma”. Prostorni i urbanistički planovi, kao i urbanistički projekti i projekti parcelacije i preparcelacije rađeni su kako za Grad Pančevo, tako i za druge lokalne samouprave južnog Banata – Grad Vršac i opštine Kovin, Bela Crkva, Plandište i Opovo, ali i za treća lica, domaća i strana privatna preduzeća, najviše za ulagače u obnovljive izvore energije i nemačku kompaniju „Brose”.

Pančevački raj na Maljenu

Krenimo od svima nama najvažnijih osoba – od dece. Od svog osnivanja JP „Urbanizam” upravlja pančevačkim dečjim odmaralištem na Divčibarama i organizuje boravak dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta s teritorije grada Pančeva. Bojadžievski od najvažnijih novosti u vezi sa odmaralištem izdvaja:

Foto: Pančevac

– Pauza u radu odmarališta zbog pandemije iskorišćena je za renoviranje objekta: zamenjene su zidne obloge, naručen je novi nameštaj radi oplemenjivanja prostora, urađena je nova gromobranska instalacija… Pored toga, naš eminentni slikar Emil Sfera oslikao je unutrašnji prostor odmarališta. Oktobra prethodne godine zbog manje opasnosti od zaražavanja koronavirusom, prema procenama lekara, odmaralište je ponovo otvoreno za decu. Tokom tih poslednjih meseci 2022. godine odmaralište je posetilo oko 900 dece, a očekuje se da će ove godine u njemu boraviti, kao u najboljim danima, oko 4.000 dece, njihovih pratilaca i članova medicinskog osoblja.

Da podsetimo, troškovi boravka dece u odmaralištu na Divčibarama regresirani su iz budžeta Grada Pančeva, što je utvrđeno Odlukom o finansijskoj podršci porodici s decom, dok roditelji plaćaju oko jedne četvrtine ukupne cene. Istom odlukom omogućen je besplatan boravak deci iz Doma za decu „Spomenak”, SOŠO „Mara Mandić”, kao i njihovim vršnjacima iz socijalno-humanitarnih organizacija s teritorije našeg grada, te polaznicima Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”.Zahvaljujući prirodnim lepotama, klimatskom faktoru, sportskim terenima i povoljnim saobraćajnim vezama – Divčibare su pravi mali raj za boravak dece.

O svemu ovome, kao i o drugim aktivnostima JP-a „Urbanizam” važnim za Pančevo i okolinu razgovarali smo s direktorom tog preduzeća Slavetom Bojadžievskim.

Mnogo posla za urbaniste

Tokom 2022. godine u Skupštini grada Pančeva, odnosno na zasedanjima Komisije za planove, usvojena su tri plana generalne regulacije, od kojih je najvažniji i najsloženiji ne samo u lokalnim nego i u nacionalnim okvirima PGR Celina 8 – „Petrohemija”, „Azotara” i Rafinerija, te dva plana detaljne regulacije i dva urbanistička projekta.
– „Urbanizam” je uradio i dvadeset projekata parcelacije i preparcelacije. Još uvek su u izradi tri plana generalne regulacije, dva plana detaljne regulacije i jedan urbanistički projekat. Od drugih poslova urbanista valja istaći saradnju sa Sekretarijatom za imovinu Gradske uprave grada Pančeva u vezi sa određivanjem zemljišta za redovnu upotrebu i pitanjima sprovođenja planova, kao i rad sa strankama u vezi s primenom planske dokumentacije. Bilo je posla i na sačinjavanju različitih informacija, analiza i izvoda iz dokumenata za razne lokacije po zahtevu Gradske uprave – navodi direktor JP-a „Urbanizam”.
Kada je reč o drugim južnobanatskim lokalnim samoupravama, najviše je urađeno i usvojeno za grad Vršac: Generalni urbanistički plan i dva plana detaljne regulacije. Bojadžievski dodaje:
– Za opštinu Kovin je izrađen jedan plan generalne regulacije koji je tamošnja skupština usvojila. JP „Urbanizam” još uvek radi na dovršavanju čak osam planova za južnobanatske opštine: na izmenama po jednog prostornog i generalnog urbanističkog plana, jednog plana generalne regulacije i pet potpuno novih planova detaljne regulacije. Za treća lica „Urbanizam” je sačinio osam planova detaljne regulacije, od kojih je 2022. usvojen jedan. Najveći broj ovih planova obrađivao je izgradnju vetroelektrana na području našeg grada.
Ovo javno preduzeće ima u svom okrilju i Službu za upravljanje i bezbednost saobraćaja na ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima.
– Ta služba je tokom prošle godine obavila više stručnih nadzora poslova na uređenju atarskih puteva, rehabilitaciji 35 ulica u dužini od 34 kilometra, kao i pešačkih staza ukupne dužine devet kilometara. Uz to, radilo se i na redovnom i zimskom održavanju puteva na bazi javno-privatnog partnerstva, a s voznim parkom od 13 vozila, na redovnom održavanju ulica i opremanju zona škola. Služba je, takođe, pratila održavanje putnih prelaza, izrađivala saobraćajno-tehničke uslove za postavljanje bilborda i reklamnih tabli i izdavala rešenja o saglasnosti za postavljanje letnjih bašta – priča Bojadžievski.
On zaključuje da je, kvantitativno gledano, najviše posla bilo na izdavanju rešenja o uslovima za projektovanje i izgradnju saobraćajnog priključka na javni put, za postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda i železničke pruge u okviru Centralne evidencije objedinjene procedure. Izdato je ukupno preko 500 rešenja.
Služba veliku pažnju poklanja bezbednosti saobraćaja u gradu i vredno radi na održavanju saobraćajne signalizacije i opreme.
S. Trajković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.