ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE PANČEVO: Rezultati rada predstavljeni na obeležavanju 72. godišnjice Pokrajinskog zavoda

11:32

18.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/Instagram/ zzskpancevo

Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu prisustvovali su obeležavanju 72. godine postojanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Tom prilikom prezentovan je rad ove institucije, kao i novi broj stručnog časopisa „Građa za proučavanje spomenika kulture Vojvodine”, navedeno je na Istagram porifilu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Fotografije sa obeležavanja 72. godine postojanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture objavljene su i na Instagram nalogu ove institucije.

 

Inače, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina jedna je od najstarijih i najuspešnijih ustanova iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa na ovim prostorima. Oformljen odmah posle II svetskog rata sa zadatkom evidentiranja stanja Fruškogorskih manastira, zvanično je osnovan rešenjem Narodne skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine iz januara 1951. godine. Pokrajinski zavod je danas deo mreže službe zaštite u Republici Srbiji i najveća ustanova za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji AP Vojvodine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu je je osnovan 1978. godine kao jedinica za zaštitu spomenika kulture pri Narodnom muzeju, koja je teritorijalno pokrivala samo opštinu i grad Pančevo. Godine 1993. ova jedinica je prerasla u Zavod za zaštitu spomenika kulture za teritoriju Južnobanatskog okruga.

U registru Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu na teritoriji Južnog Banata (Pančevo, Vršac, Alibunar, Kovin, Kovačica, Opovo, Bela Crkva, Plandište) upisana su 124 nepokretna kulturna dobra, od toga 113 spomenika kulture, 3 prostorno kulturno-istorijske celine, 5 arheoloških nalazišta i 3 znamenita mesta, navedeno je na zvaničnom sajtu ustanove.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.