SVE SPREMNO ZA PANDEBATU: U RCT Mihajlo Pupin obavljen žreb. Pozvali građane da bodre takmičare u Narodnom muzeju 21. januara

12:40

17.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/Instagram video/ rctmihajlo/

U Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin” Pančevo obavljen je žreb za učeše u „Pandebati”. Takmičenje u debatovanju na zadate teme biće održano 21. januara u 13 sati, u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, a zainteresovani građani mogu ga pratiti na licu mesta.

Prijavljeno je 5 timova: „Marićevi genijalci”, „Armagedon”, „Firmentina”, „Platon” i „Jetra”, naveo je Nikola Koneski tokom obavljanja žreba, objavljenog na Instagram profilu RCT „Mihajlo Pupin” Pančevo.

Ove timove čine učenici Gimnazije „Uroš Predić”, Medicinske škole „Stevica Jovanović”,  Tehničke škole „23. maj” iz Pančeva, kao i Filološka gimnazije i Škola „Tehno art” iz Beograda.

U debatovanju učestvuju dve grupe: „Vlada” i „Opozicija”. Svaki tim biće u prilici da se nađe sa obe strane, kao i da se nadmeće sa svakim.

Printscreen/Instagram video/rctmihajlo

Zadatak „Vlade” ja de bnrani tvrdnje na zadatu temu, a „Opozicije” da te tvrdnje opovrgnu i pobede „Vladu”.

Osmišljene su i dve grupe pitanja. Jedna je vezana za Pančevo, a drugu grupu čine opšte društvene teme.

Pitanja su zanimljiva. Neka od pitanja glase: Grad Pančevo i prigradska mesta imaju dovoljan broj tradicionalnih manifestacija; Muškarci i žene treba da budu podjednako plaćeni u svim sportovima; Treba li podstaknuti pravoslavno stanovništvo u Pančevu da učestvuje u finansiranju obnove rimokatoličke crkve Sv. Ane; Opravdano je poskupljenje ugostiteljskih saobraćajnih i drugih usluga u državi….

Printscreen/Instagram video/rctmihajlo

Takmičare će ocenjivati stručna komisija vrednujući sve ono što je važno za debatovanje – javni nastup, veština govorništva, elokventnost, jačina argumenata, poznavanje teme….

U finale će se plasirati dva tima sa najviše ostvarenih pobeda i sakupljenih poena.

Kako je žrebom određeno finalisti će debatovati na sledeće teme: Treba li započeti sa urbanizacijom, komercijalnim eksploatisanjem Deliblatske peščare; Za učenike su važnije i korisnije opisne ocene od numeričkih u školi; Medicinska škola u Pančevu treba da ponese ime dr Marija Vučetić Prita i Da li psi lutalice treba da budu uklonjeni sa ulica u potpunosti.

Inače, ovo je drugo takmičenje u debatovanju koje organizuje Regionalni centra za talente „Mihajlo Pupin” Pančevo. Prošlogodiišnje je organizovala grupa uza istoriju RCT Pupin, a ovoga puta radi se o projektu pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Glavni koordinatori projekta: Vanja Jekić i Nikola Koneski.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.