SPECIJALNA BOLNICA SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Ugradnja intraokularnih sočiva rešava mnoge probleme! Operacija katarakte i o trošku RFZO

11:29

06.12.2023

Podeli vest:

Pančevac

Oftalmolozi ističu da u njihove ordinacije poslednjih godina sve češće dolaze pacijenti svih starosnih dobi sa željom da trajno poprave svoj vid, a samim tim i kvalitet svog života. Baš takvo – trajno – rešenje pruža im ugradnja intraokularnih sočiva, koja je moguća i u Specijalnoj bolnici „Sveti Vasilije Ostroški“. To znači da staračka katarakta nije jedina bolest koja se rešava uz pomoć ovih sočiva.

Na osnovu iskustava oftalmologa, pokazalo se da se mladi ljudi za ugradnju intraokularnih sočiva odlučuju onda kada zbog vrste dioptrije koju imaju ne mogu više da zadovolje svoje životne aktivnosti noseći naočare ili kontaktna sočiva. Neki to čine iz estetskih razloga, a od nekih to zahteva profesija ili pak zdravstveno stanje.

Intraokularna sočiva preporučuju se i ljudima srednjih godina kojima je vid na daljinu i/ili blizinu oslabio. Ukoliko spadate u ovu grupu i nepraktično vam je da baratate sa više pari naočara ili ne možete da se naviknete na multifokalne naočare, možda je vreme da razmislite o ugradnji sočiva. Ova intervencija preporučuje se i osobama koje imaju visoke vrednosti plus ili minus dioptrije čijom korekcijom, uz pomoć naočara ili kontaktnih sočiva, nisu zadovoljne.

Ipak, o tome da li je ugradnja sočiva pravo rešenje za vas, odluku donosi oftalmolog, nakon što sagleda sve činjenice i detaljno pregleda medicinsku dokumentaciju. On će tada odlučiti i koju vrstu sočiva bi trebalo ugraditi, a moguća je jedna od ove tri opcije: asferična monofokalna sočiva, asferična monoblok sočiva sa žutim filterom ili pak multifokalna sočiva. Cena operacije će zavisiti upravo od vrste sočiva koja vam je neophodna.

Sferičnim ili asferičnim monofokalnim sočivima ispravlja se refraktivna greška, koja se odnosi na klasičnu minus ili plus dioptriju. Treba napometnuti da se njima ne ispravlja astigmatizam (pogrešna zakrivljenost rožnjače), niti prezbiopija (potreba za nošenjem naočara za rad na blizu).

Asferična sočiva imaju primat u klinikama širom zapadne Evrope, budući da imaju noviji dizajn i da su načinom njihove izgradnje poboljšani određeni nedostaci sferičnih sočiva. Ona su se stoga pokazala boljim u korigovanju sfernih aberacija i kontrastne senzitivnosti – karakteristika vidne oštrine koje utiču na kvalitet vida.

Asferična monoblok sočiva sa žutim filterom imaju iste karakteristike kao klasična asferična sočiva, s tim što je površina sočiva dizajnirana tako da sprečava prelamanje određenog spektra sunčeve svetlosti, koji kod pojedinih pacijenata mogu nepovoljno delovati na važan centar za vid na očnom dnu, poznat kao žuta mrlja.

Ugradnjom multifokalnih sočiva postiže se korekcija vida kako na blizinu, tako i na daljinu. Ova specijalno dizajnirana sočiva u svojoj strukturi sadrže nekoliko koncentričnih prstenova, koji imaju različitu moć prelamanja svetlosti, omogućavajući pacijentu fokusiranje na širi spektar udaljenosti. Pogodna su za ljude koji su radno aktivni, koji imaju dioptriju za daljinu i imaju potrebu da nose naočare za rad na blizu i na računaru. S druge strane, multifokalna sočiva se ne preporučuju profesionalnim vozačima, odnosno ljudima koji zbog prirode posla često voze u noćnim uslovima.

Operacija katarakte i o trošku RFZO

Otvaranje Specijalne bolnice „Sveti Vasilije Ostroški” u Pančevu znači i to da će između hiljadu i dve hiljade pacijenata godišnje koji se nalaze na listama čekanja za operaciju katarakte biti preusmereno u ovu ustanovu, gde će ih, o trošku RFZO, operisati tim stručnjaka na aparatima najsavremenije generacije.

Naravno, tu operaciju će moći da obave i pacijenti koji nisu na listi čekanja, ali o sopstvenom trošku.
– Uz sve to, svesni činjenice da pojedini građani žive u teškim ekonomskim uslovima i da nemaju obavezno zdravstveno osiguranje, predvideli smo i određeni broj gratis operacija katarakte kako bismo im pomogli da reše taj, do sada nepremostiv zdravstveni problem – istakao je Zoran Peševski.

Operacije katarakte u Specijalnoj bolnici „Sveti Vasilije Ostroški” obavljaće prof.dr sci. med. Miroslav Stamenković, specijalista oftalmolog i očni hirurg i direktor Klinike za očne bolesti „Prof.dr Ivan Stanković“ pri KBC Zvezdara.

Svi materijali i mašine koji će se koristiti  prilikom operativnih zahvata u “ Svetom Vasiliju Ostroškom“ predstavljaju ono najbolje što trenutno postoji na tržištu.

RASPORED RADA LEKARA I VRSTE PREGLEDA

Svi pregledi u Specijalnoj oftamološkoj bolnici „Sveti Vasilije Ostroški” (Đure Jakšića 3 u Pančevu) zakazuju se putem telefona 064/100-79-26, i obavljaju se od 14 do 20 sati, s tim što svaki od lekara radi samo određenim danima. Dodatne informacije mogu se dobiti i putem mejla sobvasilijeostroski@gmail.com.

RASPORED RADA LEKARA I VRSTE PREGLEDA

RASPORED RADA LEKARA I VRSTE PREGLEDA

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.