PREVARA OD DVA MILIONA EVRA: U Srbiji uhapšeno 14 osumnjičenih za prevare sa kriptovalutama VIDEO

18:15

12.01.2023

Podeli vest:

MUP

Više osoba u Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je zbog sumnje za prevare sa kriptovalutama, saopštio je Evropol. U akciji su zaplenjena tri „hardverska novčanika“ sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Preko pozivnih centara za prodaju lažnih kriptovaluta, žrtve iz Nemačke namamljene su da ulože više od dva miliona evra u lažne veb stranice za kripto investicije, ističe se u saopštenju Evropola.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

„U okviru akcije, u sredu je uhapšeno 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Nemačkoj i 15 u Srbiji), među kojima su i četiri kol-centra i 11 rezidencija u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

Dodaje da su ukupno zaplenjena tri „hardverska novčanika“ sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Reklamama na društvenim mrežama mamili žrtve

Kako se precizira u saopštenju, osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute.

„Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubedila da izvrše transfere većih iznosa“, ističe se u sapštenju.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkih žrtava veća od dva miliona evra, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije i Kanade.

Evropol predpostavlja da će broj neprijavljenih slučajeva verovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Evropol se uključio u istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahteva Nemačke.

MUP

Tokom istrage Evropol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti.

U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbedili tragove istražiteljima na terenu.

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakšu razmenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.