NOVI SOJ KORONE STIGAO! Dr Đerlek: Ne treba dizati paniku, ali treba biti oprezan! Klinička slika blaža

11:12

11.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT/RTS

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je novi soj korone stigao u Srbiju, ali da još nema zvanične potvrde. S obzirom da je povećan broj zaraženih očekuje se i njegova detekcija, rekao je Đerlek i poručio da ne treba dizati paniku, jer hrabri činjenica je klinička slika novog soja virusa znatno blaža.

Bilo je pitanje dana kada će kraken stići kod nas, imajući u vidu da se pojavio u susednoj Rumuniji.

Đerlek je naveo da su praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike uticali na pogoršanje epidemijske situacije. Ukazao je da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da sada ima i do hiljadu dnevno.

Đerlek objašnjava da je osnovni problem nestašice antibiotika bila smanjena proizvodnja penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup tog porekla.

Tržište lekova u Srbiji je stabilno i kontinuirano se snabdeva od od strane RFZO-a, naveo je Đerlek.

U zadnjoj nedelji decembra isporučeno je 15.000 novih pakovanja panklava, penicilinskog takođe sirupa, ali verovatno to još nije stiglo do svih apoteka. Do kraja nedelje će doći 70.000 amoksiklava. I nastaviće se u toku januara proizvodnja sinacilina, tako da ćemo vrlo brzo rešiti taj problem i nema potrebe za dizanjem panike i pravljenjem zaliha, rekao državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Kako stručnjaci navode ova mutirana verzija omikrona do sada je najzarazniji soj korone, ali izaziva lakšu kliničku sliku. Kraken je opasan jer se brže prenosi i za kratko vreme može da oboli veliki broj ljudi. Na udaru su hronični bolesnici, starije osobe i nevakcinisani. Stoga lekari apeluju na građane da se vakcinišu i da nose masku makar kada idu na mesta gde je prisutan veći broj ljudi.

Nova varijanta označena je kao najprenosiviji soj do sada, a kraken i može da napadne i  one koji su pre 5-6 meseci preležali kovid, kao i one koji su vakcinisani. Zato se treba čuvati, kaže Dr Zoran Radovanović, a prenosi Kurir. Prednost je to što nije novi soj, već podvrsta omikrona kog su mnogi preležali, pa su komplikacije retke.

Simptomi zaražavanja krakenom su curenje nosa, bolovi u grlu, temperatura, bolovi u mišićima, kašalj, glavobolja, umor…

Printscreen/Covid19.rs

U Srbiji su prema poslednjim podacima registrovana još 1.162 slučaja koronavirusa, od 13.278 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 6 osoba. Na bolničkom lečenju je 265 pacijenata, od kojih su 23 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

(Pančevac/Kurir/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.