RAT U UKRAJINI 320 DAN Ukrajinska vojska napušta Soledar! Na cedilu ostavljeni poljski plaćenici

10:32

09.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

U toku je 320. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Vladimir Zelenski je saopštio da su u toku pripreme za prebacivanje dodatnh snaga pod Soledar i Bahmut, gde su u toku žestoke borbe. Nemačka grozničavo traži oklopna vozila „Marder“ za slanje u Kijev, piše „Špigel“.

10:03
Poljske vlasti razmatraju prebacivanje simbolično malog broja tenkova „Leopard“ u Ukrajinu u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, izjavio je predstavnik Kancelarije poljskog predsednika, zadužen za međunarodna pitanja, Jakub Kumoč, odgovarajući na pitanje o medijskim izveštajima o planovima Varšave da ove tenkove preda Kijevu.
„Slučaj je u razmatranju“, rekao je on za radio Zet, ističući da se „razgovara o predlogu da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju Leoparde“.
Kumoč je nazvao „apsolutnom dezinformacijom“ govor o „velikom broju leoparda“ koji će se isporučiti. Prema njegovim rečima, „reč je o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja. Reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova je apsurdno, stvaranje alternativne realnosti“, naglasio je predstavnik kancelarije poljskog lidera.

08:58 
U Soledaru je primetano masovno bekstvo ukrajinskih vojnika iz urbanih sredina, saopštio je Ivan Filiponenko, predstavnik Narodne milicije LNR.
„U Soledaru beležimo masovni egzodus neprijatelja iz urbanog razvoja. Osnovu odbrane ukrajinskih trupa na ovom području činila je 61. odvojena mehanizovana brigada. A prema našim obaveštajnim podacima, komandant brigade sa pozivnim znakom „Ližnik“ postavio je zadatak potčinjenim komandantima bataljona da tokom noći organizuju povlačenje preostalih preživelih jedinica iz grada“, saopštio je on. Prema njegovim rečima, Kijev pokušava da sakrije povlačenje iz Soledara i ubedi svoju vojsku da je tamo u toku rotacija, što nije tačno. Tamo su ostale napuštene edinice poljskih plaćenika.On je takođe istakao da su ukrajinski diverzanti aktivni na liniji razdvajanja u LNR, ali je situacija u regionu potpuno kontrolisana.
07:20 
Ruske snage oslobodile su stratešku tačku Bahmutsko u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopšteno je u štabu Teritorijalne odbrane DNR.
07:17 
Ukrajinske snage se spremaju da pređu Dnjepar u području Kahovskog rezervoara, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„U poslednje vreme Dnjepar je postao plitak, što nije slučajno. To indirektno potvrđuje da se ukrajinske trupe spremaju da pređu Dnjepar u oblasti Kahovskog rezervoara. Energodar i Zaporoška nuklearna elektrana mogu postati jedan od pravaca za desant trupa“, rekao je Rogov. Prema njegovom mišljenju, smanjenje protoka vode u Dnjepru je veštački proces koji organizuju kijevske vlasti postepenim zatvaranjem hidrotehničkih kapija na branama hidrocentrala u gornjem toku Dnjepra.
07:10 
Nemačka će Ukrajini isporučiti 40 borbenih vozila iz zaliha svoje vojske, objavio je magazin Špigel.
Ksako se navodi, „vlasti grozničavo traže borbena pešadiska vozila Marder koja su obećana Kijevu“.
07:08
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da komanda Oružanih snaga Ukrajine organizuje prebacivanje dodatnih snaga u oblasti Bahmuta (Artjomovska) i Soledara.

(Pančevac/Sputnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.