HEROJI IZ SENKE: Kako su radio-amateri 1958. pronašli lek u Ginsenu i dostavili ga do Niša! Spasli život ocu troje dece! Priča za FILM

12:29

08.01.2023

Podeli vest:

printscreen/YT

Živojin Žika Petrović, direktor i urednik kanala nauke i umetnosti – Brainz TV, podelio je nadruštvenoj mreži Linkedin,priču o tome kako su 1958.godine radio-amateri svojom akcijom nabavili  lek i spasli život ocu troje dece.

Radio -amateri u akciji
Decembra 1958, operisan je u Nišu Čeda Rajković, otac troje dece. Lekari su mu odstranili tumor, ali je situacija i dalje bila veoma teška i neizvesna. Predloženo je da se proba najnoviji lek koji je nosio oznaku E-39 ali njega nije bilo u Jugoslaviji.

Čedin brat Gojko se obraća beogradskim radio-amaterima za pomoć i na scenu stupa Rajko Mršić YU1AK koji odmah kroz etar poziva evropske radio-amatere u pomoć. Prvi se javlja DL9 iz Minhena, ali tamo nije uspeo da pronađe taj lek. Vezu preuzima Aleksandar Tošić iz Bgd, YU1FC.

Poruku preuzima radio-amater iz Zagreba, Matija Klauzer YU2DB, i prenosi je radio-amateru u Gisenu DL96X, koji u apoteci pronalazi 5 ampula tog leka te kreće dramatična trka oko transporta za Niš. U akciju se uključuje 14 Nemačkih radio-amatera…

Jedini let za Beograd, najraniji, bio je iz Istočnog Berlina. Radio-amater iz Gisena seda u kola i kreće u Frankfurt, predaje lek pilotu koji leti za Minhen, da bi lek u Minhenu sačekao drugi radio-amater te taj paket predao pilotu koji leti za Zapadni Berlin.

Međutim, taj avion umesto u Beograd, sletao je u Budimpeštu pa su radio-amateri hitno organizovali tamošnje kolege da sačekaju lek i da ga prebace u avion koji je uskoro poletao za Beograd. U Beogradu, naši radio-amateri čekaju paket i odmah ga prebacuju u voz koji kreće za Niš.

Istog trena su radio-amateri iz Niša obavešteni da lek stiže u 22.45 brzim vozom broj 114 iz Beograda, a jedan radio-amater je otrčao do porodice Rajković da ovu vest prenese. Radost u toj porodici, među ženom i decom (dve devojčice 11, 14 i dečak 16), je teško rečima opisati.

Treći radio-amater iz Niša, Vojislav Božilović, obaveštava dr Miodraga Stankovića, hirurga koji je operisao Čedomira Rajkovića i koji je preporučio taj lek. Hirurg odmah kreće u Opštu bolnicu, a radio-amater Trajko Dojčinov preuzima od milicionara, sprovodnika voza, lekove dok se prolamao aplauz putnika na železničkoj stanici u Nišu koji su bili upoznati sa ovom nesvakidašnjom akcijom. Pacijent je odmah počeo da prima terapiju koja je ubrzo i dala pozitivne rezultate.

Eto, to je samo jedan u nizu primera heroja iz senke!
#radioamateri

(Pančevac/linkedin)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.