ALEKSANDAR VUČIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU: Svi smo znali kakav će biti odgovor Kfor-a! I pitanje je da li ići na sednicu SB

10:06

08.01.2023

Podeli vest:

PinkTV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji  gostuje u „Jutarnjem programu“ na TV, čestitqao je  građanima Božić i rekao da smo svi znali kakav će biti odgovor Kfor-a.

– Oni su u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji sam i ja dobio, odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244. Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak. Napravili su još jednu grešku. Oni su nekada od poslušničkih vlasti u Beogradu tražili da Miloševića izruče na Vidovdan, tako su i ovo uručili na Badnje veče. Uoči Božića da dobijemo negativan odgovor, znamo da to nije slučajno – rekao je on.

Vučić dodaje da su napisali i da „pažljivo motre na to šta se zbiva na severu“, iako je samo dva sata ranije pucano na dečake srpske nacionalnosti.

– Nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Njihovo rukovodstvo brine o političkim rešenjima, o članicama NATO koje su organizatori svega toga, a ne o stvarnoj bezbednosti. Oni su samo političko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila, i videćemo kakav će naš odgovor biti. Čekaćemo, i ukazivati kako i na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj. Kao dečak Stevan Tomić u Klokotu. A da ne pričam o dečaku Stefanu Stojanoviću. Sramna je kampanja iz sveta podrške Kurtaju. Kao slučajno je pucao na dete – kazao je predsednik.

TV Pink

 

On dodaje da je proverio, iako je bio na Hilandaru, i da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

– A pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to – istakao je Vučić.

Predsednik dodaje da je 2010. godine nekoliko političara iz Srbije zbog svoje popularnosti tražilo mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, i da znamo šta se tamo desilo.

– Štagod od besmislenog čekanja Rade Trajković na administrativnoj liniji, pa onda šok bomba za EULEKS. Svi su se oglašavali. Ali nisu bili glasni kada su srpski dečaci gotovo ubijeni. Jedan od portparola iz EU je rekao da je došlo do pucnjave. Slušaj bre, slušaj ti. Nisu tamo bile lovokradice. Nego je čovek pun mržnje, videvši decu da nose badnjak, pucao na njih. Reč mu nisu rekli. Sa svim tim ćemo se suočavati. Pa onda imamo i pritisak stranih službi, koje zajedno sa Kurtijem, kažu da neće dozvoliti podelu Kosova. Ko je to tražio? Ovde je reč o pokušaju ubistva dvojice dečaka. A onda vidite i domaće agente koji to odobravaju. To je jedna matrica kojom pokušavaju da nas razore, zajedno i sa drugim službama, čak i sa istoka. Verujem da nam predstoji težak period, ali borićemo se i truditi da sačuvamo svoj narod – kazao je on.

Vučić ističe da očekuje da se uskoro vidi sa porodicama Stojanović i Tomić, ali da će se problemi za nas nastaviti.

– To je rezultat atmosfere koju je Kurtijev režim sa nekim sa spolja pravio. Nisu oni poludeli iz čistog mira. Sve je ovo plod atmosfere koju je stvorio Kurti. Mene plaši da vidim to i kod našeg naroda, da nismo više u stanju to sasvim racionalno da posmatramo. Ta slika na Badnji dan je potresla Srbiju, izazvala suze svih ljudi – kazao je predsednik.

On je zapitao i da li se građani sećaju protesta po pitanju krvave košulje Borka Stefanovića.

– To je bilo užasno, ali svi su osuđeni i pohvatani. Bili su strašno potrešeni zbog toga, ali ne zbog srpskog dečaka koji je upucan. To pokazuje kako oni tumače stvari, kako im odgovara. Ja sam imao prednost što sam imao talenta za asocijacije i poređenja. Kada tako poređate stvari sve vam je jasno. ŠTa sad da uradimo na KiM? Pa ne mnogo, nismo imali snage na jugu Kosova. Mnogo je teško osim svakodnevnih borbi i molbi da tražimo od NATO da se bori za Srbe. Ali problem je što su neki na lovorikama dočekali, a onda su odmah oslobodili 1.800 Albanaca, poput Kurtija i braće Mazreku. A mi se borimo za slobodu Trajkovića, Dejana Pantića. Tu je razlika – ističe Vučić.

Predsednik kaže da je Derek Šole veoma važan čovek, i da će sa njim biti važni razgovori.

– On nema nikoga ko mu naređuje u Stejt Departmentu, možda samo DŽejk Saliven. Reč je o veoma važnom čoveku – rekao je on.

Vučić je rekao da neće da komentariše tvitove Rade Trajković, a nakon što je mu je voditeljka pročitala šta je ona napisala, on je istakao da Trajkovićeva samo obavlja prljave poslove za neke druge službe.

– Imam obavezu da ćutim o takvim stvarima. Na savetu za nacionalnu bezbednost ja moram da potpišem da neću odavati informacije, i to nikada nisam uradio. Pogledajte samo jednu stvar. Neko bi rekao da je reč o rodoljubivom odnosu, a znate li zašto su svi ti rodoljubi protiv podele. Zato što su za nezavisno Kosovo u celini. Radi Trajković je Srbija, u kojoj lepo živi, susedna država. A ona je građanka države Kosovo. Da razjasnimo, za mene Kosovo nije nezavisna država, za nju jeste. Zato je ona protiv toga da Srbija ima bilo šta na Kosovu. Srbi su krivi, zato što je dečak prstićima napao na pištolj teroriste Kurtaja, a nosio je strašno oružje, badnjak u rukama. A to da se neko obradovao napadu, možda se samo ona obradovala – rekao je predsednik.

(Pančevac/TV Pink/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.