NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT U KULTURNOM CENTRU 5. JANUARA: Pančevci će uživati u delima Štrausa, ulaz slobodan!

08:57

05.01.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

U Kulturnom centru Pačeva ljubitelje ozbiljne muzike, u četvrtak, 5. januara očekuje „Novogodišnji gala koncert”.

Dela Johana Štrausa izvešće:

Olga Barišmane, sopran iz Rige,

Ilmar Lapinš, dirigent, takođe iz glavnog grada Letonije i

Kamerni orkestar – Novosadski solisti.

Koncert će biti održan u Dvorani Kulturnog centra Pančeva sa početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Kamerni orkestar Novosadski solisti osnovan je 2000. godine. Ovaj kamerni ansambl predvođen koncert-majstorom Florijanom Balažom, tada docentom, a sada redovnim profesorom violine s međunarodnom reputacijom, formiran je s idejom da, poput poznatih svetskih kamernih orkestara u kojima je svaki član potencijalni solista, predstavi što raznovrsniji repertoar. Na početku su sarađivali s većim brojem eminentnih domaćih i inostranih dirigenata kao što su Antonello Gotta, Gernot Winischhofer, Wolker Schmidt Gertenbach, a u poslednjem razdoblju ostvarili su intenzivnu saradnju s maestrom internacionalne reputacije Ilmarom Lapinšom.

Osobit afinitet ansambl je iskazao kroz omaž baroknoj muzici, autora Korelija, Baha, Vivaldija, Respigija, kao i neobaroknim kompozicijama pisanim specijalno za ovaj ansambl. Posebnu zahvalnost ansambl duguje kompozitorima Svetozaru Saši Kovačeviću, Zoranu Hristiću i akademiku Ivanu Jeftiću. Veliki broj međunarodno priznatih solista kao što su Mateja Marinković, Nikola Srdić, Megumi Tešima, Imre Kalman, učestvovali su u mnogobrojnim nastupima, promovišući ansambl širom Srbije.

Posle uspešnih nastupa širom Srbije i regiona – NOMUS, A fest, Novosadsko muzičko leto i Mokranjčevi dani, ansambl je upriličio turneju u Francuskoj zahvaljujući inicijativi Asocijacije Aquitine – Vojvodina, održavši koncerte u 11 gradova Francuske (Arcachon, Merignac, Blaye, Saint Emilion, Sarlat, Paunat, Bergerac, Laland, Nontron, Eyme i Cadouin). Gostovali su u Nemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

Dugogodišnji uspešan rad i kvalitet ansambla podržali su Skupština grada Novog Sada, AP Vojvodina, kao i brojni sponzori.

(Pančevac/ Kulturni centar Pančeva)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.