23. GLASNIK MUZEJA BANATA PRED ČITAOCIMA Časopis predstavljen javnosti u Narodnom muzeju Pančevo. Za narednu godinu najavljen dvobroj

19:52

23.12.2022

Podeli vest:

Dragana Kožan

Prošlo je punih 99 godina od donošenja odluke o osnivanju Gradskog muzeja Pančevo. Tim povodom u muzeju je priređena svečanost na kojoj je javnosti predstavljen 23. broj „Glasnika muzeja Banata”.

Dragana Kožan

Ovaj časopis dragocen je i interesantan ne samo muzejskim stručnjacima, već i svim entuzijastima i zaljubljenicima u teme iz banatske istorije, umetnosti, arheologije, etnologije, muzeologije i nematerijalne kulturne baštine, istakao je Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Onima koji se bave istraživanjem istorije svog kraja, istorijom Banata ovakve publikacije su više nego dragocene, a to će se pokazati tek za 50 ili 100 godina, kada nekog bude zanimalo nešto o učenicima pančevačke Gimnazije iz 19. ili 20. veka ili o zlatarstvu u Zrenjaninu ili nekim spisima koje entuzijasti pronađu, pa se potrude da ih prevedu i objave. Ovde mogu da pronađu pančevačku, banatsku, južnobanatsku, vojvođansku, srpsku mikro kulturu i istoriju. Ovakvi časopisi su zaista dragoceni i meni je drago da smo ove godine sopstvenim sredstvima uspeli da izdamo „Glasnik muzeja Banata”, rekao je Birclin.

Dragana Kožan

Stručni časopis „Glasnik” objavljuje se od 1988. godine, podsetio je David Prašnikar sekretar redakcije „Glasnika”. Kako je objasnio, prvobitna ideja je bila da se stručnoj i široj javnosti predstave aktivnosti Narodnog muzeja Pančevo, tekstovima o aktuelnim istraživanjima, ali i izveštajima o radu ove ustanove.

Tako je bilo u prvih 6 brojeva. Nakon toga pridružili su nam se i ostali Muzeji u Banatu. Muzej u Kikindi, Zrenjaninu, Beloj Crkvi i Vršcu, od tog doba časopis nosi naziv „Glasnik muzeja Banata”. Došli smo do 23. broja održavajući kontinuitet od 15. broja, uz nešto drugačiji vizuelni identitet – naveo je Prašnikar.

„Glasnik muzeja Banata” jedini je stručni časopis koji se bavi zanimljivostima iz lokalne prošlosti. Prati istraživanja u nauci, umetnosti i kulturi na teritoriji celog Banata. Kao i u prehodnim izdanjima sadržaj je podeljen u rubrike. Sadrži tekstove iz arheologije, istorije, istorije umetnosti, kao i građu i priloge i izveštaje o radu muzeja.

Dragana Kožan

Dvadeset treće izdanje štampano je u tiražu od 300 primeraka.

Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo najavio je da će naredne godine, kada ova ustanova bude obeležavala veliki jubilej, vek postojanja, biti izdat i dvobroj „Glasnika muzeja Banata”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.