ZAVRŠEN PROTEST U RUDARU: Zavijorila se 250 metara duga srpska trobojka! Srbi na Kim žele MIR i SLOBODU poručio Rakić

12:06

22.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/RTS

U Rudaru kod Krsta danas je posle sat vremena završen veliki miran protest Srba.

Srbi na barikadama na severu KiM protestuju 13 dana i poručuju da će ih ukloniti kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuče specijalne snage kosovske policije.

Veliki protest počeo je u podne u Rudaru, gde se okupio veliki broj građana. Skup je protekao bez incidenata, Srbi su doneli transparente i trobojku dugu 250 metara.

13.29 – Završen protest Srba u Rudaru, razvijena srpska zastava duga 250 metara

U Rudaru kod Krsta danas je posle sat vremena završen veliki miran protest Srba uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije.

Srbi su se okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Okupljeni su razvili srpsku zastavu dugu 250 metara, a nosili su i više transprenata među kojima: „Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci“, „Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!“, „Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?“, Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti“, „Pravda za Dejana, Miljana i Slađana“.

13.15 – Okupljenima se obratio i Goran Rakić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas na velikom protestu Srba u Rudaru kod Krsta da Srbi na severu KiM žele mir i slobodu i da neće dati ono što je sprsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

„Teror koji trpimo svakog dana od Prištine i neosnovana hapšenja, tajne spiskove sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od Kurtijevih specijalaca, razlog su što smo se danas sabrali u Rudaru kod Krsta, a ispod Zvečanske tvrđave da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako i slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko“, istakao je Rakić na kraju skupa.

On je rekao da se zlo nadvilo nad njima i da tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija.

„Međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smetaju maltretiranja Srba, želim da poručim da smo svoj na svome i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanemo da tiho nestanemo sa naše zemlje. Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze i što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova“, poručio je Rakić.

13.03 – Jevtić: Jasna poruka – samo želimo da živimo u miru

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da je skup u Rudaru jasna poruka da su Srbi u ovoj borbi jedinstveni, te da imaju jasnu poruku – „samo želimo da budemo svoj na svome i da živimo u miru“.

Istakao je da je Kurtijev cilj jasan od samog dolaska na vlast.

„Da Srba ni severno ni južno od Ibra nema, ili da ima samo onih koji žele da mu se poklone“, rekao je Jevtić.

Ističe da je i ovaj protest, kao i svi prethodni, miran i demokratski. Na njega, međutim, dodaje nije mogao da dođe deo Srba sa juga KiM, jer ih je, kako kaže, policija zaustavila i vratila nazad.

„To je ta demokratija o kojoj Kurti govori, koju želi da sprovode“, rekao je Jevtić, prenosi RTS.

12.49 – Zorica Jovanović: Svako dete ima pravo na slobodu i mir

Zorica Jovanović, direktorka predškolske ustanove „Naša radost“ u Leposaviću istakla je u obraćanju prisutnima da su se danas okupili zarad dece, kako bi ona mogla da žive u miru.

„Kao neko ko radi sa decom od prvih koraka do polaska u školu, ko se bavi vaspitanjem i obrazovanjem, znam da svako dete ima pravo na slobodu, na mir, na slobodu govora i obrazovanja, na svoje prijatelje i da sva ta prava moraju da se poštuju. A da li se ta prava danas poštuju? Svedoci smo da dete danas ne može da izađe u dvorište, a da ne čuje sirene na ulicama“, ukazala je Jovanovićeva.

Mi smo, kaže, odrastali sa raznim narodima i njih smo prihvatili. „Tome danas učimo i našu decu, oni uče po modelu, na primeru, gradeći i tako sistem vrednosti o tome šta je dobro, poželjno“, dodaje Jovanovićeva.

„Takođe, učimo ih da odrastaju sa decom i drugih nacionalnosti, drugih veroispovesti, jer smatramo da je to nešto što je ispravno i šta je zdravo za njih“, poručila je direktorka predškolske ustanove „Naša radost“.

12.46 – Dr Dragiša Milović: Ostaćemo na KiM, imamo snage da izdržimo

Doktor Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana, rekao je da su poslednja pretnja Prištine da se barikade mogu ukloniti i pominjenje ljudskih žrtava nešto što Srbe na KiM zastrašuje.

„Poruke koje dolaze iz Prištine nisu poruke mira, zajedničkog života, da ova teška sit deeskalira. Naprotiv poruke stižu u vidu hapšenja, terora“, rekao je Milović.

Ističe da hapšenja imaju samo jednu svrhu – da se zastraše preostali Srbi. „Da bi se osećali da nismo sigurni i da napustimo vekovna ognjišta“, rekao je Milović i dodao da Srbi ovim skupom poručuju da će ostati na KiM i da imaju snage da izdrže.

Okupljenima se u 12:10h obratio Predrag Pantić

– Hvala vam što ste proteklih dana na barikadama. Moj otac je proglašen krivim a sve je ovo njihovo maslo i njihova rezija. Moj otac je kriv zato što je Srbin. I nema ni jednu mrlju u karijeri. Na njegovom mestu sutra će biti drugi. Ovo je kršenje svih ljudskih prava u 21. veku. U ovo očaju i nemoći ja i majka smo otišli do Jarinja. Vidimo da ovde nema pravde i da je politička hajka na naš narod. Svi smo mi Dejan Pantić – rekao je on, prenose Novosti.

12.06 – Okuplja se veliki broj ljudi

Veliki protest počeo je u podne u Rudaru, a tzv. kosovska policija postavila je blokade na magistralnom putnom pravcu. Kolona vozila se trenutno sliva ka krstu na RUdaru, a Srbi, koji se polako okupljaju u velikom broju, razvili transparent: „Kurti, Kosmet nije tvoja prćija ovo je naša dedovina!“

Pored ovog, Srbi su razvili i druge transparente poput: Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci! Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija! Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu? Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti! Decu nisam rađala za Kurtijev snajper! Pravda za Dejana, Miljana i Slađana! S verom u boga i za Božić na barikadama! Sloboda za uhapšene Štrpčane! Pomoravnje uz braću sa severa! Braćo i sestre i Gračanica je uz vas! Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo!

Neki nose transparente na kojima piše i „Neću da ćutim na Kurtijev teror! Kurti, narod ne možeš da zaustaviš! Zašto za nas nema mira i slobode?#

Tzv. kosovska policija prisutna je na prilaznim putevima, iz pravca Prištine, a u mestu Miloševo zaustavljaju isključivo vozila sa srpskim registarskim oznakama i fotografišu lične karte.

Na protestu je i supruga uhapšenog Dejana Pantića i Slađana Trajkovića za kog i dalje ništa ne zna.

12.01 – Kolona Kforovih vozila prošla kroz Bošnjačku mahalu na putu za Zvečan

Na putu prema Zvečanu iz pravca Južne Mitrovice, kroz multietničko naselje Bošnjačka mahala, uočena je kolona od više Kforovih vozila.

Ljudi u Zvečanu kažu da su veoma zabrinuti zbog situacije i uplašeni zbog policije koja je svakodnevno na ulicama sa dugim cevima, a plaše se i pretnji iz Prištine. Takođe kažu da ja najbitnije da se sačuva mir i da dođe do nekog kompromisa.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, građani, kako sa severa tako i sa juga su već počeli da se okupljaju u Rudaru.

11.38 – Brnabić: Kurti jasno pokazuje svoje namere – etničko čišćenje Srba sa KiM

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svetu obznanio svoje namere i vrednosti kada je rekao da barikade na severu KiM treba da se uklone i po cenu žrtava.

„Kada govori o žrtvama govori o životima Srba na KiM koji su na tim barikadama, a podsetiću da su na barikadama i žene i deca, stariji ljudi, prosvetni radnici koji sa barikada drže onlajn nastavu za srednjoškolce, o tim potencijalnim žrtvama on priča“, rekla je premijerka.

Brnabić je izrazila zabrinutost zbog njegove izjave ističući da se u njoj ogleda jasan stav Prištine da etnički treba očistiti Srbe sa KiM.

Premijerka je, za TV Hepi, rekla da „mutivode“ žele sada da iskoriste ovu situaciju i da objasne kako Srbija ima problem sa međunarodnom zajednicom, jer je ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode rekao da barikade treba da se uklone.

Istakla je da je zapravo izjava Aljbina Kurtija „crvena linija“ i da je najveći problem izazvala njegova pretnja uklanjanjem barikada i po cenu žrtava.

11.15 – Kurti pokušava da spreči Srbe da dođu na skup u Rudare

Aljbin Kurti na sve načine pokušava da spreči Srbe južno od Ibra da dođu na veliki skup koji je zakazan za danas u podne u Rudaru, jer se uplašio se srpske snage i jedinstva.

Kako Kurir saznaje, policija je zaustavila dva autobusa u kojima su bili Srbi iz Štrpca i pretresa ih, vozilo drži van puta i legitimiše putnike.

10.48 – Pripreme za veliki narodni miting

U toku su pripreme za veliki narodni miting koji bi trebalo da počne u podne u Rudaru kod Krsta.

Srbi razvili transparent „Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina!“

10.06 – Stalni kontrolni punkt na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić

Pripadnici specijalne jedinice policije postavili su stalni kontrolni punkt na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, kontrolišući vozila i putnike koji tuda prolaze. Na punktu nedaleko od raskrisnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, policija je postavila desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak „police“. Na punktu je više terenskih vozila policije, a njeni pripadnici naružani su dugim cevima. Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo, javlja RTS.

U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila. Iz policije navode da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte. Dodaju da je upravljanje i kontrola bezbednosne situacije i dalje glavni prioritet policije i da ulaže maksimalne napore da se već nekoliko dana prevaziđe napeta situacija na severu Kosova.

9.43 – Policajci na severu Kosova traže da idu kući i krive Svečlju

Pripadnici kosovske policije, Albanci iz svih delova Kosova, koji su upućeni poslednjih dana i nedelja u severne opštine gde žive većinom Srbi, frustrirani su, tamo se nalaze nevoljno, a oprema im je zastarela, piše Albanijan post. Kako navodi albanski portal, policajci o tome izbegavaju da pričaju, ali postavljaju pitanje zašto su im panciri stari.

„Zato što nam druge nisu kupili. Ne želim da pričam, ali me s druge strane iritira velika dvosmislenost“, rekao je jedan neimenovani policajac za Albanijan post.

Portal piše da ovo nije jedina briga ovog kosovskog policajca koji već nekoliko dana radi prekovremeno na severu, pošto je oko 500 Srba napustilo redove policije zbog poslednjih odluka vlade u Prištini. Pripadnik kosovske policije s kojim je Albanijan post razgovarao kaže da kada ode na sever nema pojma šta treba da radi. List navodi reči jednog od visokorangiranih kosovskih policajaca.

„Zbog poštovanja institucije i specifične kulture ljudi iz sektora bezbednosti, policajci nerado izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali situacija je katastrofalna“, rekao je pripadnik komandne strukture Kosovske policije.

On, kako prenosi Albanijan post, krivi politički deo policijskog rukovodstva, posebno ministra Dželjalja Svečlju.

„Frustracija i revolt su veliki“, kaže ovaj policijski službenik.

Dodao je da se na Jarinju nalaze policajci koji su odbili hranu i žele da budu pušteni kući.

„Revoltirani su jer su tu danima u teškim uslovima. Izdržali bi kada bi imali jasnu predstavu zašto su došli u ovu situaciju“, rekao je drugi zvaničnik za Albanijan post.

Navode da je Euleks posle 10 dana morao da im donosi hranu, odeću i sredstva za higijenu.

„Policajci kojima je Kfor pomogao da napuste Jarinje zvanično su bolesni, ali to nije tačno. Nisu bolesni, samo nisu hteli da ostanu tamo“, kaže sagvoornik Albanijan posta.

Direktor Opšte bolnice „Dr Sami Hadžibećiri“ u Južnoj Mitrovici Ljuljeta Zubija kaže da „nijedan policajac nije tražio medicinsku pomoć u bolnici“. I predsednik Sindikata kosovske policije Imer Zećiri rekao je da niko od policajaca koji su uklonjeni sa Jarinja gde su radili nije bio bolestan. Međutim, Zećiri kaže da je problem njihov rad 12 dana bez mogućnosti da ih neko zameni. Situacija sa barikadama, bez mogućnosti kretanja, bez jasnih direktiva i cilja demoralisala je mnoge policajce, piše albanski portal. Nemogućnost delovanja, loša organizacija i rad bez plana na severu pripisuju se ministru Svečlji.U policiji je javna tajna da je „on slab ministar“, zaključuje Albanijan post.

9.17 – Radojević: Barikade na severu KiM su reakcija, ne akcija

Milan Radojević, član Kriznog štaba Kosovska Mitrovica rekao je da je povod protesta koji je zakazan za danas u 12 sati najnovije pretnje koje odlaze iz Prištine i od strane ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svećlje i Aljbina Kurtija koji je rekao da bariokade mogu da se uklone uz žrtve.

„To je najnovija pretnja koja nam dolazi iz Prištine, pored sijaset drugih koje svakodnevno dobijamo od njih. Danas želimo da pokažemo lica naših lekara, profesora, medicinskih sestara, tehničara, majki, očeva na koje Kurti želi da udari i koje želi da likvidira. To su ozbiljne pretnje. Danas želimo da pokažemo naša lica, koliko nas ima, za šta se borimo i šta čuvamo. Mi ne branimo samo život na severu KiM, nego branimo pravo Srba na povratak, pravo SPC za povrćaj zemlje Visokim Dečanima, za ćirilicu, branimo prava svih Srba na KiM“, naglašava Radojević.

Ističe da su iscrpeli sve mogućnosti koje su imali i političkim i institucionalnim dijalogom dok su bili u institucijama.

Dok se čeka da Kfor odluči o zahtevu Beograda za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga, predsednik Aleksandar Vučić da se očekuje da odgovor Kfora bude negativan. Predsednica vlade pozvala je civilni sektor da se uključi u zaštitu prava Srba u južnoj pokrajini.

U međuvremenu, šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog ocenio je da Zajednica srpskih opština ne bi bila mono-etnička, jer u opštinama koje bi njenim osnivanjem bile obuhvaćene, žive i druge zajednice. Zajednica bi, naglašava Suniog, trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, ali i u skladu sa odlukom kosovskog parlamenta, koji je taj sporazum ratifikovao.

(Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.