UČENIČKE ZADRUGE U VOJVODINI: Veliki potencijal zlata vredan

21:39

23.12.2022

Podeli vest:

Prošle nedelje u zgradi Skupštine APV održan je radni sastanak na temu učeničkih zadruga na teritoriji Vojvodine. Inicijativa za održavanje sastanka potekla je od Grada Zrenjanina, a domaćin je bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Naime, na skupu je bilo reči o ogromnim potencijalima koje učeničke zadruge nose i o tome da je izuzetno važno da lokalne samouprave ostvare saradnju sa obrazovno-vaspitnim ustanovama i time motivišu druge škole da se uključe u zadrugarstvo.

Tokom poslednjih desetak godina preduzetništvo je postalo važna tema i u Republici Srbiji i višestruko je integrisano u strateški i zakonodavni okvir sektora poput ekonomije, obrazovanja i omladine. Struka kaže da su brojne prednosti i vrednosti učeničkog zadrugarstva. Ono razvija učeničke potencijale, osnažuje radne navike i preduzetničke kompetencije, jača samopouzdanje i svest svakog učenika i učenice o njihovim interesovanjima i mogućnostima i daljoj profesionalnoj orijentaciji u životu.

Teme koje su bile u fokusu radnog sastanka jesu razvijanje preduzetničkog duha, pozitivan odnos učenika i učenica prema radu, povezivanje nastave sa svetom rada i profesionalna orijentacija, jer, kako stoji u zaključku, učeničko zadrugarstvo zaslužuje punu pažnju i apsolutnu podršku na svim nivoima.

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša, nadležni u državi ulažu velike napore kada je u pitanju podrška učeničkim zadrugama. Kako je rekao, Ministarstvo izdvaja značajna sredstva za osnivanje i funkcionisanje zadruga jer zadrugarstvo učenicima pruža mogućnosti za razvoj, a u isto vreme čini dobro i za razvijanje obrazovnog sistema.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Gradske uprave Zrenjanin, školskih uprava s teritorije APV i po dve osnovne i srednje škole, koje su predstavile rad svojih učeničkih zadruga i time razmenile iskustva i primere dobre prakse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.