OTVOREN OGRANAK FONDACIJE „SVETOZAR MILETIĆ“ Stevanović: Ovo će biti omiljeno mesto okupljanja Pančevaca u cilju očuvanja nacionalnog identiteta

21:26

21.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

U  Pančevu je svečano otvoren ogranak fondacije  „Svetozar Miletić“, koji će omogućiti građanima da stiču nova znanja, druže se i razmenjuju ideje. Na otvaranju su govorili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Srđan Graovac upravitelj Fondacije Svetozar Miletić i istoričar Ognjen Karanović, jedan od osnivača. Gradonačelnik Pančeva izrazio je zadovoljstvo što u svojstvu domaćina prisustvuje ovko značajnom događaju za naš grad.

 – Fondacija Svetozar Miletić je ona stara, tradicionalna čitaonica u kojoj ćemo svi mi moći da učimo, da stičemo nova znanja, a sve u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, ali i očuvanja tradicije i kulture Srba na ovim prostorima. Čast mi je što sam večeras ovde, jer smatram da su ovakva mesta od velikog značaja za Srbe i Srbiju. Želim vam da nastavite da radite kao do sada, a Grad Pančevo će pružаti podršku. Iskoristio bih priliku da pozovem sve naše sugrađane i sugrađanke da dođu u fondaciju „Svetozar Miletić“, jer je ovo mesto gde će sticati nova znanja, nova poznanstva i razmenjivati ideje. Siguran sam da će ovo biti mesto okupljanja Pančevaca i Pančevki – poručio je gradonačelnik.

 

Upravitelj fondacije Srđan Graovac istakao je da bez očuvanja nacionalnog identiteta neće ni nas biti, te da je veoma važno da negujemo srpsku kulturu i tradiciju.

– Ovo je drugi ogranak naše fondacije, prvi je otvoren pre nekoliko nedelja u Subotici. Birali smo mesta koja ne samo da imaju istorijski značaj, već mesta gde imamo određeni broj prijatelja, saradnika i istomišljenika. Verujemo da će se ovaj krug ljudi koji se danas okupio širiti, da će ove prelepe prostorije biti pune posetilaca i da će se održavati različite manifestacije, književne večeri, tribine u okviru kojih ćete se družiti i time davati svoj doprinos svemu onome što su ideje i ideali ove fondacije – kaže Srđan Graovac, upravitelj fondacije.

Cilj osnivanja fondacije je borba za očuvanje srpske kulture i tradicije srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima, kao što je to činio nekada i Svetozar Miletić, čije ime nosi.

 – Misao i delo nas večeras okupljaju, a ta misao i to delo su produkt rada Svetozara Miletića. Fondacija ne nosi njegovo ime samo zbog poznatog istorijskog imena, već upravo zbog njegovih dela. To delo nas neprestano opominje da moramo biti složni i to njegovo delo je omogućilo svima nama danas da možemo u slobodi i u svojoj otadžbini da govorimo i o njemu. Fondacija postoji ne da bi smo očuvali sećanje, već živu borbu za emancipaciju srpskog naroda, ali i građanskog društva, rekao je Ognjen Karanović – istoričar i jedan od osnivača Fondacije “Svetozar Miletić”

Na svečanosti je istaknuto da svoj nacionalni identitet i kulturu Srbi iz Pančeva nisu branili  samo oružjem, već i znanjem, te da je i list „Pančevac“ osnovan u vreme velikih nevolja  za srpski narod na ovim prostorima, ali i vreme procvata  Srpske intelektualne građanske klase čiji je jedan od predstavnika upravo Svetozar Miletić.

 

Svečanosti su prisustvovali i Nemanja Zavišić, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, dr Nebojša Kuzmanović, direktor Istorijskog arhiva Vojvodine, Marko Mladenović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Ivan Tešić i Saša Levnajić, pokrajinski poslanici, Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva, Maja Vitman, gradska menadžerka, kao i funkcioneri i direktori javnih i kulturnih preduzeća i ustanova Grada Pančeva.

Ogranak fondacije „Svetozar Miletić“ nalazi se u Ulici Dimitrija Tucovića broj 4.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.