ENERGETSKA EFIKASNOST Solarnim panelima do uštede energije

09:31

21.12.2022

Podeli vest:

G.J.

Preduzeće „Tehnomarket” iz Pančeva već 32 godina proizvodi aluminijumske profile za čitav svet, a da bi se prilagodili trenutnoj situaciji počeli su da prave podkonstrukcije za solarne sisteme za sve vrste krovova koje su primenili i u svojoj proizvodnji. Krovove na dve proizvodne hale od maja ove godine krase solarni paneli na 3.200 kvadratnih metara čija je instalisana snaga 620 kilovata. Dragoljub Kršanin, direktor „Tehnomarketa” kaže da su na ovaj način uspeli da smanje potrošnju električne energije za 50 odsto:

Efekti su više nego zadovoljavajući i već sad mogu da kažem sa sigurnošću da će ova investicija biti isplaćena u naredne 4 godine. Moj iskren savet za sve naše kolege proizvođače i privrednike je da od ovoga ne postoji bolje uložen novac – ističe Kršanin.

U „Tehnomarketu” 150 zaposlenih radnika  imaju zahvaljujući solarnim panelima veću sigurnost i ne moraju da strepe da li će ostati bez posla zbog manjka električne energije, već će raditi i više nego do sad, jer slične fabrike iz susednih zemalja zbog energetske nestabilnosti žele da presele svoju proizvodnju u Pančevo. Miroljub Kršanin, vlasnik firme kaže da ih je privukla primena „zelene” energije u proizvodnji koja će uskoro biti obavezna za sve kompanije u Evropskoj uniji.

Taj uslov će biti ultimativan za dve godine, za sad je još uvek u prelaznoj fazi. Bilo nam je jasno da moramo nešto da preduzmemo. Vidimo i šta se događa sa troškovima energije u svetu i jasno nam je da moramo da vodimo računa šta nas može sve čekati u budućnosti i tu su energetski bilansi sasvim jasni – napominje Kršanin

G.J.

Iako rade u dve smene kada su sunčani dani ovde zahvaljujući solarnim panelima imaju i višak proizvedene električne struje koju za sad besplatno isporučuju Elektroprivredi Srbije.

  (G.J.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.