CENA RIBE KAO KOST U GRLU Praznična trpeza skuplja nego ikad! Pogledajte cene u Pančevu!

13:32

19.12.2022

Podeli vest:

unsplash.com

Božićni post je već u toku, a počela je i sezona slava. Zna se da je to vreme kada centralno mesto na trpezi zauzima riba.

Međutim ove godine cene u ribarnicama više su i za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa će domaćini ovih dana morati da pretrpe još jedan u nizu udaraca po džepu. No u našem narodu važi nepisano pravilo da se za slavu i
praznike mora naći novca i da na stolu mora biti svega, pa se tako u ribarama već stvaraju redovi.

Cena najpopularnijeg šarana proteklog vikenda se kretala oko 750 dinara za kilogram ili 1.250 dinara ako se uzima u šniclama, ali su nam u ribari rekli da se cene menjaju bukvalno na svaka dva dana. To znači da će one verovatno biti i više u trenutku kada budete čitali ovaj tekst. O kolikom je poskupljenju reč, dovoljno govori činjenica da je prošle godine u ovo vreme kilogram šarana bio oko 400 dinara! Očišćena pastrmka sada je uglavnom oko 700 dinara, dok je kilogram oslića duplo jeftiniji od pastrmke.

Za slave je vrlo čest izbor i som, koji košta oko 1.000 dinara, a isto toliko staje i smuđ. Nešto skuplji su zubatac i orada, za koje treba izdvojitim 1.190 dinara po kilogramu. Isto toliko staju i lignje. Za one s dubljim džepom, tu su brancin, po ceni od 1.350 dinara, kotleti soma, koji staju 1.590 dinara, ili pak kotleti ili fileti lososa, za koje treba izdvojiti 1.990 dinara po kilogramu.

 

unsplash.com

U ribarnici na Zelenoj pijaci potrošači s kojima smo razgovarali uglavnom su se odlučili za jeftiniju ribu. Mada, jeftino je u ovom trenutku reč bez preterane težine, budući da su najpovoljnije babuška i deverika, koje staju čak 300 dinara za kilogram. U sledećem cenovnom rangu od 500 dinara su tolstolobik i skuša. Tolstolobik u šniclama staje 750 dinara, a ikra i mleč su 990 dinara.

– Svake godine pripremam ribu za krsnu slavu Svetog Nikolu, ali nikada nije bilo skupo kao sada. Dve godine nismo imali goste zbog korone, pa smo i spremali manje, ali ovog puta očekujemo četrdesetoro gostiju. Uvek uzimam oko 20 kilograma šarana, jer ne znam da li će se naći neki gost više. Samo za ribu sam dala 15.000 dinara, a gde su salate, prebranac, kolači… Još malo pa ćemo kredit podizati da proslavimo slavu. A odmah posle toga idu
Nova godina i Božić. Ne znam stvarno kako ćemo sve to izgurati – kaže Pančevka Nikoleta, koju smo zatekli na izlasku iz ribare.

Uvek ima i onih domaćica koje vole da za slavu gostima posluže riblju čorbu. Paket za pripremu riblje čorbe od jednog kilograma košta 500–550 dinara, a oni koji bi pak da kupe gotovu čorbu moraju da odvoje 450 dinara za litar.

 

Sardina duplo jeftinija od tune

Sardina je jedna od veoma zdravih namirnica, koja ne košta mnogo. Posebno tokom posta mnogi je kupuju upravo zato što je znatno jeftinija od tunjevine. Sardina u biljnom ulju, u konzervi od 125 grama, može da se nađe na sniženjima u supermarketima već od 100 dinara, što je dva-tri puta jeftinije od tunjevina koje su u ponudi. Ipak, i tunjevina se na tezgama na pijaci može naći po znatno nižoj ceni, a nude je prodavci koji robu donose iz Mađarske.

Šaran 750 rsd
Šaran u šniclama 1.250 rsd
Losos (kotleti, fileti) 1.990 rsd
Brancin 1.350 rsdŽ
Zubatac, orada, lignje 1.190 rsd
Som, smuđ 1.000 rsd
Som u kotletima1.590 rsd
Ikra i mleč 990 rsd
Tolstolobik, štuka 500 rsd
Tolstolobik u šniclama 750 rsd
Babuška, deverika 300 rsd
Pakovanje za riblju čorbu 500 rsd

Cene ribe po kilogramu*
(*na dan: 18. decembar)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.